Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBOŽIĆNA ZVIJEZDA pravi je ukras za praznike - kako je sačuvati i...

BOŽIĆNA ZVIJEZDA pravi je ukras za praznike – kako je sačuvati i za sljedeću godinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako bi nam Božićna zvijezda uljepšala zimske praznike, kod kupovine odaberite dobro razvijenu biljku sa mladim cvjetovima, a uz par trikova osigurajte da i sljedeće godine uživate u njenoj ljepoti.

Božićna zvijezda ili PoinsettiaEuphorbia pulcherrima, je neobična i veoma lijepa ukrasna biljka. Otkrivena je na području Meksika i prvo je prenijeta u Sjevernu Ameriku, a zatim je osvojila Evropu i cijeli svijet. Zbog zanimljive boje listova, Božićna zvijezda je veoma popularna ukrasna biljka tokom zimskih praznika. Pripada porodici mlječika i kada joj slomite grančicu, iz nje izlazi mliječna tečnost. U svojoj postojbini formira grmoliku biljku koja dostiže visinu oko 3m. Kao kućna biljka ima mnogo manje dimenzije i zauzima mali prostor.

Vršni listovi biljke mogu biti različito obojeni i ne predstavljaju cvijet Poinsetije. Pravi cvjetovi su smješteni u centru lisne rozete, žuti su i veoma neupadljivi. Obojeni listovi formiraju zvijezdu i otuda naziv ove divne biljke. Listovi Poinsetije mogu biti sa ravnim ili isječenim rubom lista, a postoje različiti varijeteti što se tiče obojenosti vršnih listova koji mogu biti: crveni, bijeli, žuti, prošarani bijelim mrljicama koje mogu biti manje ili veće i druge boje. Danas je veoma veliki izbor Božićnih zvijezda što se tiče boje listova. Postoji preko 100 različito obojenih varijeteta.

Kupovina Božićne zvijezde

Prilikom kupovine ne uzimajte biljke koje su zamotane u celofan, jer takva biljka veoma brzo odbacuje listove. Listovi ne smiju da otpadaju. Cvjetovi treba da su žuto-zelenkasto ili crvenkasto obojeni bez polenovog praha. Ukoliko na cvjetovima ima polenovog praha to nam je znak da je biljka pri kraju cvjetanja i da će ubrzo ući u period mirovanja.

Dobro pregledajte listove da nema štetočina ili simptoma oboljenja. Najopasnija i najčešća štetočina koja se javlja na biljci je bijela mušica koja se zavlači u pazušce listova, iscrpljuje biljku sisanjem biljnih sokova. Možete ih odstaniti brisanjem komadićem vate ili nekim od prirodnih sredstava.

Grmić treba da je dobro razvijen, kompaktan i oko 2 puta veći od saksije. Loši uslovi skladištenja u prodavnicama i uslovi transporta mogu dovesti do opadanja listova. Transpot skratiti na što kraće vrijeme. Ukoliko je temperatura ispod 15°C prilikom transporta umotajte cijelu biljku papirom ili je stavite u dovoljno veliku kartonsku kutiju kako bi je što bolje zaštitili od niskih temperatura na koje je veoma osjetljiva i lako izmrzava.

Uslovi uzgajanja Božićne zvijezde

Ovo je tropska biljka koja za svoj rast i razvoj zahtijeva toplotu i vlagu. Troškovi proizvodnje su dosta skupi, jer se radi o veoma osjetljivoj biljci.

Kada kupite Božićnu zvijezdu ne trebate je držati na propuhu, blizu klima uređaja. Ne podnosi promjene temperature. Optimalna temperatura je između 18 i 20°C. Temperatura nikad ne smije biti niža od 15°C, jer će dovesti do propadanja biljke. Tokom cvjetanja potrebno je umjereno zalijevati. Ona ne voli suviše vlažnu zemlju.

Njegovanje poslije cvjetanja

Nakon što završi cvjetanje, biljka ulazi u period mirovanja, listovi otpadaju, a grančice Božićne zvijezde prikratite za 10cm. To će pospješiti granjanje. Zalijevanje smanjite, posebno u sljedeća 2 mjeseca. Na proljeće biljke presadite i osigurajte im dobru drenažu. Tokom ljeta trebaju dobro osvjetljenje, redovno zalijevanje, ali ne pretjerujte. Isušenost zemlje u saksiji provjerite prstom. Ukoliko je zemlja suva kada prst gurnete u površinski sloj zemlje dubine oko 3cm, možete je slobodno zaliti vodom koja sobne temperature.

Kako bi ponovo imala obojene listove i krasila vaš dom, potrebno joj je od početka novembra obezbjediti potpuni mrak u trajanju od 15h. Kako bi to postigli, pokrijte saksiju dovoljno velikom kartonskom kutijom.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

BOŽIĆNA ZVIJEZDA – NJEGA I ODRŽAVANJE

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...