Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPrirodno đubrivo - Stvari koje inače bacate vaše biljke obožavaju

Prirodno đubrivo – Stvari koje inače bacate vaše biljke obožavaju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravljenje đubriva u kućnoj radinosti ima višestruke benefite, jer ćete na taj način iskoristiti i stvari koje biste inače bacili.

Za kvalitetno, bujno i zdravo cveće neophodna je posebna njega. To ne znači da bi trebalo da svakodnevno trošite sate oko vaših cvjetnica, ali kvalitetno zemljište, prigodno đubrivo, zalivanje se podrazumijeva.

Iako se na tržištu mogu pronaći razna đubriva i preparati za prihranu cvijeća, možete ih u potpunosti izbjeći i napraviti kod kuće, neće vas koštati ni dinara.

Ljuske kikirikija

Ljuske kikirikija držite u vodi nekoliko dana, da omekšaju. One se razgrađuju sporo, ali su veoma korisne i sadrže mnogo hranljivih materija i poboljšavaju rastresitost zemlje.

Omekšale ljuske izmiješajte sa zemljom za cvijeće i tu posadite vaše cvjetnice.

Pročitajte: Sačuvajte talog od kafe i napravite tečno đubrivo za cvijeće

Kora citrusa

Kore pomoradže, grejpfruta, limuna, madarina, klementina su bogate vitaminima i mineralima. Za ovaj dio citrusa se kaže da je prava riznica kalijuma, klacijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma.

Kore potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoje minimum 24 sata, kako bi izgubile veći dio prirodne kiselosti, te se lakše razgradile pomoću mikroorgaizama iz tla.

Pospite kore oko biljke i zatrpajte zemljom.

Pročitajte: Đubrivo od kvasca – Kako se priprema i upotrebljava?

Kora šargarepe

Dio kore na šargarepi koji ljuštimo je njen najbolji i najkvalitetniji dio, jer su tu koncentrisane hranljive materije.

Ukoliko ipak nemate namjeru da je konzumirate, isijecite je na krupne komade i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu.

Kora ovog zdravog korijena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocjenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...