Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBundeva je banana naših prostora – Zdrava i hranljiva

Bundeva je banana naših prostora – Zdrava i hranljiva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bundeva je banana na našim prostorima! To je postao domaći naziv za bundevu koja je donesena iz Južne Amerike. Njeno bogatstvo vitamina i minerala je pravi izbor za jesenje dane za trpezu.

Doba pandemije je samo podstakla mnoge da sami gaje hranu koju imaju svakodnevno na svome stolu. Brojne su sorte bundeva koje možete gajiti. Jedna od njih je i Anđelika, koja je porijeklom iz Francuske. Okrugloga ploda , težine 1 – 2 kilograma sa narandžastom korom. Ono što je privuklo mnoge da je gaje je sladak plod koji se koristi za kompot i u brojnim jelima. Možete je i peći u rerni – kada je pečena pospite je cimetom u prahu i dodajte kašičicu meda na svako parče – poslastica bez premca.

Sada je moderno gajiti sorte koje se mogu preraditi i te proizvode prodavati tokom duge zime i proleća.

Sorta ButterNut je sve više tražena na tržištu. Kruškolikog oblika može se peći, kuvati, ali i jesti sirova. Sirovina je za kuvanje čorbi, spremanje slatkih namaza , pekmeza, marmelade, slatkih kolača – čuvene bundevare. Dobro podnosi tretman dugog čuvanja – i do jedne godine. Često je njeno “meso” podloga koja se kuva i kao hrana za bebe.

Pročitajte: Bundeva, kraljica jeseni u službi zdravlja

Tu je i sorta Ibica sa težinom od 2,5 – 3 kilograma okrugla, sa blagim “rebrima”. Njeno meso je suvo i zato se najviše gaji zbog sjemenki punih vitamina i minerala.

U svakoj sjemenki se nalazi mnoštvo vitamina grupe B, vitamina C,D. A i E. Svi oni pomažu dobrom stanju zdravlja našeg organizma – kvalitetu kože, rasta mišića i kostiju. Omega 3 su masti koji su prirodno rješenje za prirodni imunitet, pogotovo to treba imati na umu u doba pandemije. Česta bolest starijih je osteroporoza i tu bundeva vam daje rješenje, kao i za probleme sa prostatom. Možda da napomenemo da sjemenke bundeve podstiču plodnost i libido. Minerali su fosfor, bakar, magnezijum, cink, gvožđe … i sa 100 grama sjemenki zadovoljićete kompletnu dnevnu potrebu za njima.

Pročitajte: Pečena bundeva iz rerne na tri načina

Bundeva banana naših prostora

Posebno se gaje sorte bundeve – golice. Sjemenke su bez tvrde opne i rado se konzumiraju – kako sirove tako i pečene. Osim bogatstva vitamina energetska vrijednost sjemenki bundeve je velika.

U 100 grama je 50 grama masti, 30 grama biljnih proteina, 7 grama vlakan … Zato vam preporučujemo umjesto “grickalica” iz kese zdrave sjemenke bundeve svaki dan po jedna šaka.

Proizvodi se i ulje, hladno cijeđeno, od ovih dragocenih sjemenki. Koristi se kao preliv salata.

Petar Jovičić

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...