Petak, 14 Juna, 2024
spot_img

Brekinja – Prirodni insulin

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brekinja – Drvo brekinje je srednje bujno i visine od 12-16 metara, jako guste i razgranate krune. 

Kada se govori o kori brekinje, ona je u mladosti dosta sjajna, koja sa starošću ispuca plitko, neprevilno, uzdužno i poprijeko i poprimi tamno smeđu boju. Brekinjino drvo spada u porodicu najtvrđih evropskih vrsta drveća, a po samoj tekturi najsličnije je brezi. Zbog svojih tehničkih karakteristika drvo brekinje se koristi i za izradu muzičkih instrumenata, od čega ćemo izdvojiti flaute, orgulje i čembala. Drvo brekinje je još cijenjeno prilikom izrade furnira u drvnoj industriji.

Brekinja plod

Kada govorimo o plodu brekinje on je tipična sinkarpna koštunica, najčešće kruškastog oblika smeđe boje. Cvjeta u maju i junu, istovremeno sa listanjem, a plodovi sazrijevaju u septembru. Pupoljci su jajasto-okruglasti i goli. Listovi su jednostavni, dosta varijabilni, ali oblikom podsjećaju na listove gloga. Cvjetovi su aktinomorfni, bijele boje, sakupljeni u široke gronje. Plod je kruškoliki pomum, smeđe boje, veličine do 2 cm, sa brojnim lenticelama. U plodu ima 4–5 sjemenki. Prezreli plodovi brekinje imaju dobar ukus pa se od njih proizvodi pekmez i kompot. Nezreli plodovi se koriste u narodnoj medicini, o čemu vam pišemo u nastavku teksta.

Pročitajte: Divlja kruška – Izuzetna ljekovita svojstva!

Brekinja kao lijek

Kada govorimo o ljekovitim svojstima brekinje, onda moramo reći da se njena upotreba koristi kod mnogih bolesti, od kojih bismo izdvojili:

 • dijabetesa
 • regulisanja masnoća u krvi.
 • pijeska u bubrega i mokraćnih puteva
 • liječenju bolesti prostate
 • poboljšavanju vida
 • prekomjerne tjelesne težine
 • čišćenja krvi
Brekinja se inače koristila kao lijek protiv proliva, pogotovo kod djece, i kod svih oblika grčeva želuca.

Brekinja za dijabetes

Kora i plodovi brekinje imaju ljekovito svojstvo u liječenju šećerne bolesti, i u narodnoj medicini se smatraju prirodnim insulinom. Za liječenje šećerne bolesti od mlade kore i podkorne mase priprema se čaj od brekinje.

Brekinja čaj

 • 1. sedmica: 4 supene kašike na 2 l hladne vode, ukuvati do 1 l čaja, piti 4 šolje dnevno.
 • 2. sedmica: 3 supene kašike na 1,5 l hladne vode, ukuvati na 0,75 l čaja, piti 3 šolje dnevno. 
 • 3. sedmica: 2 supene kašike na 1 l hladne vode, ukuvati do 0,5 l čaja, piti ujutru i uveče 30 min prije jela po jednu šolju. 
 • 4. sedmica: 1 supena kašika na 0,5 l hladne vode, ukuvati do 0,25 l čaja, piti 30 min prije doručka.

Čaj od kore brekinje

3 kašikice usitnjene kore se naspe u 1 litru vode i ostavi preko noći. Ujutru se kratko prokuva, malo ohladi i pije. Pije se 3 šoljice dnevno. Čaj je dosta gorak, ali ga nije poželjno zaslađivati. Terapije se sprovodi 4 sedmice, a onda se napravi pauza. Ovaj čaj je koristan i kod izbacivanja pijeska i kamena iz bubrega.

Pročitajte: DIVLJA MRKVA- Ljekovitost, upotreba, karakteristike

U Bosni i Hercegovini brekinja je rijetko drvo i nema komercijalnu važnost kao u zemljama Evrope, ali je vrlo važna za šumski ekosistem, jer su njeni plodovi omiljena hrana pticama, divljačima i drugim šumskim životinjama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI