Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBolesti korijena i prizemnog dijela stabla rasada

Bolesti korijena i prizemnog dijela stabla rasada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrtari spremaju zemljište za novu sezonu, ali bolesti korijena i prizemnog dijela stabla vrebaju iz tla. Primijenite mjere zaštite i dezinfikujte zemljište prije sjetve.

Prouzrokovači bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće izazivaju fitipatogene gljive iz roda: Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp.

Simptomi koje prouzrokuju ove gljive su različiti, zavisno od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije, odnosno biljnog organa i spoljašnjih uslova. Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predjelu korjenovog vrata, koji nekrotira i oboljele biljke poliježu i brzo propadaju.

Pročitajte: Praktični savjeti – Kako pravilno dezinfikovati plastenik?

Pri zarazi korjenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom dijelu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim dijelovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može da prodre i u lisku, što je rjeđa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše.

Prouzrokovači uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih sudova stabla, obično u njegovom prizemnom dijelu, što se manifestuje mrkom bojom sprovodnog sistema na poprečnom presjeku stabla.

Bolesti korijena i prizemnog dijela stabla vrebaju iz tla

Sve navedene vrste su zemljišni paraziti koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktibnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište pruža povoljne uslove za razvoj vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, dok vlažno i toplo zemljište omogućava razvoj Rhisoctonia spp.

Za suzbijanje ovih patogena u zatvorenom prostoru potrebno je izvršiti dezinfekciju zemljišta, vodenom parom, suvom sterilizacijom ili hemijskim putem. Korisno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati teška zemljišta i vršiti provjetravanje.

Branko Galović, dipl. inženjer.

Pročitajte: Dezinfekcija supstrata za dobar uspjeh

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI