Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
Naslovnica Blog

Umak od paradajza po bakinom receptu

Postoje brojni recepti kako napraviti umak od paradajza, odnosno popularno nazvan ,,paradajz sos”. Ovdje vam donosimo stari bakin recept bez konzervansa i dodataka. Ima trajnost i više od dvije godine.

Sve što trebate je paradajz, naravno, za vaše zdravlje poželjno da su iz organskog uzgoja. Zatim, od sastojaka još samo kašika soli i kašika šećera na 10 kg paradajza. U mnogim receptima na internetu naći ćete i paprike, bijeli luk, luk no naravno, po želji možete ih dodati. Preporučuje se da za dobar umak odvojite sjemenke paradajza.

Nekima smeta i kožica paradajza, koju isto tako možete ukloniti. Uklonite tako da prije same pripreme paradajz nakratko umočite u kipuću vodu i onda ga ogulite. Ako želite da kožica ostane (sadrži brojne vrijedne fitonutrijente), možete paradajz usitniti u blenderu. Ako nemate blender, narežite je na kockice i stavite u lonac. Na dno lonca stavite malo vode, za početak kuvanja dok paradajz ne pusti sok. Nakon kuvanja sve dobro usitnite dobrim štapnim mikserom, pa tako neće smetati ni kožica.

Najjednostavnije je prije kuvanja sav paradajz nakon uzimanja sjemenja usitniti u blenderu te tada kuvati umak od paradajza.

Pročitajte: Jednostavni trikovi za uspješno sazrijevanje zelenog paradajza

Dakle 10 kilograma izblendanog paradajza kuvate na srednje jakoj vatri uz redovno miješanje, otprilike 3 sata. Na kraju dodate 1 srednju kašiku šećera i srednju kašiku soli (ako se radi o manjim količinama stavite manje šećera i soli).

Istovremeno dok kuvate, trebate pripremiti i tegle za spremanje umaka. Tegle dobro operite, posušite i zagrijte ih u rerni (10-15 min na 50 stepeni i zagrijavati do 100 stepeni, pa hladiti) ili u mikrotalasnoj pećnici (3-5 minuta na max.) Izvadite ih suvom krpom ili rukavicom. Poklopce za tegle dobro operite ili prokuvajte. Nadalje isti savjeti opet vrijede: koristite nove poklopce prebrisane ubrusom natopljenim alkoholom.

Umak se ulijeva pomoću lijevka u zagrijane tegle, i to prvo malo u sve staklenke ako ste ih sve izvadili iz tegle, i onda se dopunjavaju. Prilikom prvog ulijevanja najvjerojatnije ćete čuti kako umak počinje ključati u staklenki, to je u redu. Samo pazite da se ne ohladi previše ili umak ili tegle jer može doći do pucanja tegli.

Nakon punjenja dobro zatvorite tegle i dobro ih umotajte u debelu deku, da se čim sporije hlade. Ovo je jako bitno i nikako nemojte ispustiti sporo hlađenje iz recepta. Inače vam umak neće dugo stajati tj. brzo će se početi kvariti. Ako ćete boce stavljati jednu do druge radite to pažljivo, da ne bi puknule jer su tako vruće lomljivije nego inače.

Pročitajte: Za VIŠE KRUPNIH plodova paradajza – Talog od kafe + Ljuske od jaja

I nakon hlađenja, koje traje više od jednog dana ako su dobro zamotane boce, pospremite umak od paradajza u špajz ili drugo mjesto, najbolje tamno i suvo. Nemojte preokretati tegle – nema potrebe. Tako pripremljen umak provjereno stoji i više od godinu dana, bez kvarenja. Nakon što ga otvorite, ako ga sav ne potrošite, stavite ga u frižider i potrošite ga što prije, najbolje u roku od nekih 5 dana. Otvoren se takođe brzo počne kvariti.

Ako uzgajate vlastiti paradajz, često bude viškova paradajza, pa ako ne znate šta s viškovima, skuvajte umak za zimu. Na dobitku ste i s izdacima za hranu, a i ono najbitnije, provjereno znate što jedete.

Ovo je idealna količina vode za MUŠKATLE – Bujaće kao lude i na 40 stepeni

Muškatle bolje opstaju na vrućinama od drugog balkonskog cvijeća i biljaka, a eksperti objašnjavaju zbog čega je to tako i kako možete svojim muškatlama da „olakšate“ ovakve dane.

TRIK ZA OSUŠENO CVIJEĆE – Napravite mješavinu koja vam može pomoći da ga oživite

OSUŠENO CVIJEĆE – Mnogi tvrde da će uz pomoć sljedećih sastojaka vaše biljke bujati kao iz vode.

Vijenci bijelog luka – Najbolji su način za čuvanje, a evo i kako ih napraviti

Vijenci bijelog luka ovog mjeseca biće okačeni ispod streha salaša i tremova. Jul je vrijeme za vađenje i sušenje, kako bi se glavice održale do sljedeće sezone. Vijenac je praktičan način čuvanja ove dragocjene namirnice, jer bijeli luk u vijencu, zbog strujanja vazduha, neće truliti.

Kada se bijeli luk izvadi iz zemlje, treba ga rasporediti po ravnoj, rešetkastoj podlozi i ostaviti da se prosuši na otvorenom, ali nikako na direktnom suncu, već u hladu. Mara Ranitović iz Gornje Šatornje kod Kragujevca plete vijence bijelog luka od kad zna za sebe. Ne gaje ga u domaćinstvu na veliko, ali uvijek imaju za svoje potrebe. Ako dobro rodi, pretekne po koji vijenac i za prodaju na beogradskim pijacama.

Prvo se upliću tri najveće glavice sa najdužim lišćem

– Kad se glavice prosuše treba ih očistiti od zemlje i spoljnjih ljusaka, ali ne silom, već samo ono što opadne u rukama. Korjenčići se odrežu, ali ne previše blizu glavice. Ako je lišće previše suvo, krto ili žilavo, može da se potopi u vodu, ali samo lišće, nikako glavica. Poslije pola sata počinje pravljenje pletenice. Prvo se uzimaju tri najveće glavice sa najdužim lišćem i pravi se X na početku. Poslije se upliću ostali po sistemu prevrtanja snopa. Ko nije vičan, neka učvrsti pletenicu na početku kanapom ili gumicom. Ako je lišće prekratko, onda mora da se uveže, kako bi vijenac bio čvrst kad se okači – objašnjava Mara Ranitović.

Pročitajte: Nikad ne sadite bijeli luk bez ovoga – Glavice će biti zdrave i krupne

Nakon početne tri glavice, četvrtu valja postaviti preko snopa da se podudara sa prvom glavicom u sredini. Sljedeća se postavlja ispod desne i leve strane. Kod svakog sljedećeg prebacivanja snopa, dodaje se po jedna glavica. Kad se utroše sve glavice, treba isplesti pletenicu od lišća do kraja ili do željene dužine. Mara pravi vijence tako da u svakom bude oko kilogram luka. Zaveže kraj i okači na promajno i sjenovito mjesto.

Vijenac se nikako ne stavlja na sunce, već u hlad. Treba da bude zaštićen od kiše. Tako može da stoji napolju do kasne jeseni, a ako počnu mrazevi, sklanja se u zatvorene hladne prostorije. Vijenci su lijep detalj u svakoj seoskoj kući.

– Okače se da se suše sa grožđem, ljutim papričicama i bosiljkom. Prava je milina vidjeti tu sliku. Praktični su, jer kad vam zatreba, samo otkinete glavicu – prenosi Mara svoje iskustvo.

Sušenje moguće i u snopovima

Naša sagovornica dodaje da bijeli luk može da se očuva i bez pletenja vijenaca, ali da je metoda malo drugačija. Luk treba izvaditi dok je lišće još zeleno. Vezati ga u snopove i okačenog sušiti dvije do četiri nedjelje u hladovini.

– Lišće se ne skida sve dok se samo ne osuši. Bijeli luk od zeleniša i poslije vađenja dobija snagu, pa se napravi još poneki sloj bijelih ljusaka. Potom luk razvezati iz snopova, rasporediti na ravno na promajnom i zaštićenom mjestu, ali nikako na betonu. Kad je lišće potpuno suvo, može da se otkine do pola ili kraće, kako bi bilo urednije. Luk poređati u gajbice, ali ne više od jednog do dva reda – precizna je Mara.

Pročitajte: Ako želite kvalitetan bijeli luk, sadite ga u jesen

Bolje u gajbice, nego u frižider

Ovo povrće samo šalje signale da je spremno za berbu. Naime, svaki list je predstavnik jednog sloja zaštitnog omotača glavice ispod zemlje.

– Ako ima deset zelenih listova, to znači da glavica ima deset slojeva ljuske. Kad se pola listova sasuši, a druga polovina tek počinje od dna na gore, vrijeme je da se bijeli luk izvadi iz zemlje – kaže za „Dobro jutro“ Mara Ranitović.

Ako se svo lišće osuši prije nego što se izvadi iz zemlje, glavica će ostati bez dovoljno slojeva zaštite, pa će se čenovi razdvajati. Tad ga je teško i očuvati. I još jedno važno pravilo: bijeli luk se ne pere, već sasušenu zemlju treba ručno odstraniti. Opran bijeli luk uvućiće vlagu, pa ga mogu napasti gljivične bolesti. Nečistoće se nalaze samo na spoljnim ljuskama, a svaki sljedeći sloj je potpuno čist.

Dobro prosušen bijeli luk se dalje, u jesen i preko zime čuva u mračnom i dobro provjetrenom mjestu. Najbolje je ga odložiti u papirnu ambalažu, pletene korpe ili gajbice. Što su lišće i korjenčići duži, potrajaće duže. Ova namirnica ne podnosi frižider, jer će u njemu proklijati i napašće je plijesan.

Pospite 1 namirnicu po KOROVU i biće trajno uništen

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum hlorid.

Kako se so koristiti za uništavanje korova?

Ukratko, so je efikasan netoksičan herbicid. Međutim, nije sva so jednaka kada je u pitanju suzbijanje korova. Mora se koristiti uobičajena jodirana ili nejodirana kuhinjska so. Provjerite je li u pakovanju koje ste kupili natrijum hlorid ili magnezijum sulfat, kamena ili morska so.

Kada so koristite kao herbicid, morate to raditi pažljivo, jer lako možete uništiti okolne biljke. Previše soli može s vremenom da zemljište učini neplodnim. Zbog toga se so može koristiti samo za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama do kojih vam je posebno stalo – idealno je rješenje za neželjene biljke koje rastu kroz pukotine na asfaltu ili pločniku ili između kamenja u dvorištu.

So djeluje na biljke tako što ih dehidrira tj. narušava unutrašnju ravnotežu vode. S obzirom da je so topiva u vodi, najdjelotvornije je da se razmuti u vodi, jer to olakšava apsorpciju.

Imajte u vidu da je natrijum-hlorid vrlo toksičan za sve biljke, zbog čega pri njegovoj primjeni treba biti oprezan.

Preporučena jačina rastvora slane vode zavisi od toga gdje planirate da je primijenite. Ako primjenjujete so na korov u vrtu s drugim biljkama koje ne želite da uništite, trebalo bi početi sa slabim rastvorom – u odnosu jedan prema dva.

Ako primjenjujete so na području gdje dugoročno stanje zemljišta nije problem (poput kamena na terasi, pukotina na prilazima itd.), možete napraviti jači rastvor – dva prema jedan ili tri prema jedan. Ova količina soli definitivno će uticati na nivo pH tla s vremenom i može učiniti da tlo postane sterilno.

Rastvore slane vode treba nanositi direktno na lišće korova.

Izbjegavajte namakanje korijena smjesom kako biste zaštitili okolno tlo i biljke.

Slana voda se može nanositi pomoću raspršivača ili se može sipati iz posude.

Ako u blizini postoje druge biljke, obilno ih zalivajte nakon primjene herbicida na korov kako biste isprali svu slanu vodu koja je dospjela u okolno tlo, prenosi Krstarica.

Kako da vam muškatle “prežive” odlazak na odmor?

Muškatle su relativno jednostavne za održavanje. One su tolerantne na sušu i ne zahtijevaju previše pažnje, što ih čini idealnim za početnike u baštovanstvu.

Međutim, ako idete na godišnji odmor, treba preduzeti nekoliko koraka da biste sačuvali muškatle dok vas nema.

1. Zalivanje

Dobro zalijte biljke pre nego što odete. Muškatle više vole suvu zemlju, ali im je potrebno dovoljno vode da prežive dok vas nema.

2. Promjena položaja

Premjestite muškatle na mjesto gdje neće biti izložene direktnom suncu. Kad budu u sijenci, voda će manje isparavati iz zemlje, biljke će ostati hidrirane duže vreme.

3. Grupisanje biljaka

Stavite sve svoje biljke na jedno mesto i prebacite ih u sjenku. Zajedno će stvarati mikroklimu koja može pomoći u očuvanju vlage.

4. Malč

Baš kao šte leje u bašti mogu prekriti malčom, tako možete i da prekrijete zemlju u saksijama – koristite borovu koru, kamenčiće.

5. Skraćivanje

Sigurno redovno orezujete muškatle da biste uklonili precvjetale pupoljke, Međutim, ako idete na godišnji odmor, možete i da ih malo radikalnije skratite da bi se biljka manje iscrpljivala tokom perioda proređenog zalivanja.

Na kraju, idealno je ako možete da zamolite prijatelje ili komšije da zaliju vaše cvijeće. Međutim, sve ove mjere pripreme mogu i te kako da pomognu – moraće da dođu možda svega par puta dok ste vi odsutni, a budući da su sve saksije jedna uz drugu, biće im potrebno damo nekoliko minuta da ih zaliju, prenosi Magazin Novosti.

Najzdraviji jutarnji napitak: Popijte ga prije jela i oduševićete se efektom

Vitaminska bomba koja vraća u život – Popijte čašu tople vode sa limunom svakog jutra na prazan želudac i preporodite organizam.

Zašto je ovo zdravo?

Jača imunitet

Citrusi poput limuna bogati su vitaminom C i askorbinskom kiselinom. Vitamin C pomaže u prevenciji i liječenju prehlade, dok askorbinska kiselina pomaže apsorpciju gvožđa, koje takođe ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sistema.

Pročitajte: Napitak od peršuna i limuna – Moćan duo za pokretanje metabolizma i regulaciju holesterola

Alkalizuje tijelo

Ukoliko je vaše tijelo u hroničnom pH disbalansu, podložno je različitim bolestima i infekcijama. Premda je limun kiseo, on ima izuzetno alkalizujući efekt i njegovom upotrebom osiguravate balans pH vrijednosti tijela, pogotovo ukoliko često konzumirate meso, sir i alkohol.

Daje vam energiju

I najveći ljubitelji jutarnje kafe su se odvikli od ove navike nakon nekoliko dana konzumiranja tople vode s limunom. Kombinacija limuna i tople vode pomaže hidrataciji i dotoku kiseonika u krv, zbog čega ćete se osjećati odlično.

Čini vašu kožu divnom

Hronična dehidratacija isušuje vašu kožu i čini je ispucalom, dok je topla limunada idealan način da se pobrinete za njen zdrav izgled. Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom, dok antioksidanti deluju protiv starenja i pojave bora.

Uz poseban dodatak zemlji, vaše ruže cvjetaće cijelo ljeto

Ruže su kraljice vrtova, ali ponekad slabije cvjetaju upravo zbog sastava zemljišta, ili nečega što im nedostaje u njemu.

Iskusni baštovani znaju jedan sastojak koji će ‘spasiti’ njihove ruže. Naime, radi se o nečemu što će obogatiti zemlju.

To je Epsom so, takođe poznata kao gorka so, koja je veoma korisna za baštovane. Ova so je bogata magnezijum sulfatom, hranljivom materijom koja je neophodna za rast i razvoj biljaka, cvijeća i povrća, za revitalizaciju osušenih biljaka i odbijanje štetočina.

Prednosti Epsom soli su različite. Zahvaljujući magnezijum sulfatu, biljke dobijaju intenzivniju zelenu boju, a takođe poboljšava proces klijanja, čineći biljke gušćem. Pored toga, pomaže u proizvodnji većeg i bujnijeg cvijeća.

Pročitajte: GORKA SO (EPSOM SO) dobra je za vaše biljke – Evo kako se koristi za prihranu i đubrenje!

Nil Matson, profesor sa britanskog Univerziteta Kornel, istakao je važnost pravilne ishrane biljaka.

– Biljke pokazuju znake kada im nedostaju određene hranljive materije. Ako listovi požute po cijeloj biljci, to može biti znak nedostatka sulfata. Ako donji listovi požute između žila, može doći do nedostatka magnezijuma – naveo je on.

Magnezijum i sumpor su esencijalne hranljive materije, ali se zbog prekomjerne sadnje i sjetve mogu iscrpiti iz zemljišta, čime se zemljište iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih đubriva, gorka so se ne akumuliraju u zemljištu, što znači da ne možete preterati.

Ruže posebno vole gorku so, dodavanjem gorke soli ruže jačaju, povećava se broj cvjetova i cvjetovi su veći nego kod ruža koje nisu tretirane ovim dodatkom.

Korišćenjem Epsom soli, vaša baštenska oaza će biti bujnija i cvjetati cijelo ljeto, pružajući vam zadovoljstvo i uživanje u prelijepom cvijeću.

Kako da napravite ljetnje ukiseljene krastavce – Možete da ih jedete već nakon 2 sata

Kiseli krastavci se prave jednostavnim procesom, za koji već imate većinu sastojaka u kući, a možete da ih jedete već nakon 2 sata!

Biljke su vam napale lisne vaši? Evo sjajnog prirodnog recepta uz čiju pomoć ćete ih se riješiti

Lisne vaši – Ova štetočina najaktivnija je od juna do septembra, ali nagli porast temperature nakon dužih kišnih razdoblja čini idealne uslove za razmnožavanje

 

Ako ste primjetili pojavu ovog štetnika u svojoj bašti ili na balkonu, evo što vam je činiti: ,

Lisne vaši možete fizički ukloniti ispiranjem – listove, dijelove i stabljike koji su pogođeni može se odrezati, isprati mlazom vode ili poprskati šećernim sokom kako bi se biljne uši isprale s biljke ili zalijepile za nju.

Tu su i prirodni privraci za prskane od koprive, a pomoći će i sadnja biljaka zaštitnica poput lavande, nevena i kadifice.

Više o prirodnim pripravcima protiv lisnih vaši pročitajte u tekstovima:

  1. Maslačak u borbi protiv lisnih vaši, grinja i lisne buve
  2. Narodni načini za suzbijanje krompirove zlatice i biljnih vaši u vrtu
  3. POSTOJI 8 NAČINA DA UKLONITE BILJNE VAŠI BEZ OTROVA: Sasvim prirodan rastvor koji uništava napasnike