Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
Naslovnica Blog

Zalivajte JAGODE ovom smjesom za bogatiji rod! PLODOVI će biti krupni, slatki i sočni

Ukoliko kod kuće imate suvi kvasac, onda možete da napravite smjesu koja će vam donijeti bujniji rod jagoda.

Suvi kvasac, osim u kuhinji može biti veoma koristan i u bašti. Činjenica je da ovaj proizvod ima pozitivan učinak na stanje tla i kao izvor korisnih tvari i elemenata u tragovima za neke biljke.

Kvasac može djelovati kao đubrivo za jagode. Ako je sve učinjeno ispravno, berba će vas veoma prijatno iznenaditi. Plodovi će biti nevjerovatno krupni, slatki i sočni, prenosi informer.rs.

Pročitajte: VRIJEME JE DA POSADITE JAGODE U SAKSIJE: Poštujte ova pravila, njegujte ih na OVAJ način i imaćete prelijepe voćke na balkonu

Kako kvasac pretvoriti u hranu za jagode

Morate uzeti staklenu posudu zapremine 3 litre. Ulijte vruću vodu u posudu. Tečnost bi trebala napuniti posudu približno 75 odsto.

U vodu dodajte paketić suvog kvasca i 5 kašičica šećera u prahu. Nakon miješanja sadržaja posude, smjesu treba ostaviti dok se ne pojavi pjena.

Dobijena masa mora se sipati u kantu skoro do vrha napunjenu vodom.

Kako pravilno hraniti jagode kvascem

Rezultat je tečnost kojom se trebaju hraniti grmovi jagoda. Uradite to odmah. Nema smisla ostavljati đubrivo „za kasnije“. Zalivanje treba obaviti u korijenu. Svaka biljka treba dobiti litar proizvoda.

Kako da „podmladite“ stare ljubičice – Trik sa kesom uspijeva svima

Ako imate ljubičice koje traju godinama, a zbog starosti su počele da zaostaju u rastu, možete da ih podmladite. Upravo su proljećni mjeseci pravo vrijeme za tako nešto.

Ljubičicu izvadite iz saksije, skalpelom odrežite biljku od korijena, odstranite suve peteljke i suvo lišće, pa skalpelom lagano sastruže deblo biljke.

U saksiju sipajte novu zemlju, u nju utisnite stablo ljubičice, lagano pritisnite supstrat i umjereno zalijte. Zatim preko saksije stavite providnu kesu i ostavite je da stoji na umjerenom suncu. Za 3 do 4 nedjelje biljka bi trebalo da ima novi korijen, prenosi najzena.rs.

Razmnožavanje iz lista

Zasijecite list ljubičice pod uglom od 45 stepeni. U saksiju stavite zemlju i zalijte je odstajalom vodom, pa napravite malu rupu u zemlji i u nju stavite pripremljen list afričke ljubičice. Ukoliko imate hormon rasta, prije nego što ćete spustiti ljubičicu u zemlju zasječeni dio spustite u hormon rasta.

Preko saksije navucite plastičnu providnu kesu, pa saksiju stavite na svjetlo i toplo mjesto koje nije direktno na suncu. Zalivajte biljku povremeno, samo kada primjetite da se površinski sloj zemlje osušio. Za zalivanje uvijek koristite odstajalu vodu.

Da bi se razvila iz lista, ljubičici je potrebno oko 21 dan. Dok se ne pojave listići, ne skidajte kesu sa saksije.

Pročitajte: Ljubičice zalivajte ovim eliksirom, cvjetaće bujnije nego ikad prije

Najvažniji savjeti za njegu

Ljubičica ne voli ni previše, ali ni premalo vode. Od proljeća do jeseni zalivajte je jednom sedmično, a ljeti dva do tri puta, najbolje preko podloška saksije.

Da bi bila bujnija i cvjetala tokom najvećeg dijela godine, dodajte joj đubrivo za cvjetanje prilikom svakog drugog zalivanja.

Ljubičice su „društvene biljke“, pa više cvjetaju ako se nalaze „u društvu“. Saksije sa ljubičicama držite grupisane blizu izvora prirodnog svjetla, ali tako poređane da se listovi biljaka međusobno ne dodiruju – tako će cvjetati raskošnije.

Prašinu sa listova uklanjajte mekom čekom ili pamučnom krpicom.

VRIJEME JE DA POSADITE JAGODE U SAKSIJE: Poštujte ova pravila, njegujte ih na OVAJ način i imaćete prelijepe voćke na balkonu

Ljubitelji jagoda koji nemaju bašte ili dvorišta, mogu jagode za svoje potrebe da gaje i u saksijama kao sobno cvijeće, na balkonima ili terasama. Za sadnju se koriste saksije različitih veličina, prečnika od deset do trideset santimetara.

Ovo povrće se sadi u aprilu

U drugoj polovini aprila sade se kukuruz šećerac, krompir, celer, pasulj, cvekla, a možete posaditi i paradajz i papriku.

Kada sadite povrće, važno je da ga sadite jedno pored drugog, kako bi lijepo napredovalo.

Evo šta je najbolje da zasadite ovih dana:

Celer

Pravi je zaštitnik ostalog povrća od štetočina, pa ga obavezno posadite u bašti.

Zemljište treba da bude neutralne kiselosti, a poželjno je da je bogato humusom. Sadi se na razmaku redova od 50 centimetara.

Celer je veoma zdravo povrće. Odličan je za zaštitu drugih kultura, jer od njega bježe šetočine koje napadaju kupus, karfiol, brokoli i kelj, ali i kupusni moljac koji napada i rotkvice.

Kukuruz

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 8°C, međutim, najbolje vrijeme za sjetvu je kada se tlo zagrije na najviše 10 stepeni.

Kako bi sjeme kukuruza moglo da klija treba da upije oko 45% vode pa mu osigurajte dovoljno vlažno tlo.

Cvekla

Posadite cveklu sada i imaćete je do jeseni.

Blaga ljeta, puno vode i hladno tlo idealni su uslovi za cveklu. Mora da se zaliva, posebno ljeti, kada su temperature visoke.

Paradajz

Zemljište za paradajz treba da bude nađubreno i bogato kalcijumom.

Posadite ga tek kada prođe mogućnost od mrazeva.

Sadnicu sadite uz kolac i tokom rasta biljku nekoliko puta privežite. Paradajz voli svjetlost, potrebno mu je od 8 do 10 sati svetlosti dnevno. Redovno ga prskajte protiv plamenjače, prenosi Informer.

8 RASKOŠNIH BILJAKA KOJE OBOŽAVAJU HLADOVNU: Prelijepo cvjetaju tokom cijelog ljeta i to u potpunoj SIJENCI

Ove prelijepe biljke obožavaju hladovinu, a neke od njih će vas obradovati raskošnim cvjetovima čak i kada nam opet dođe zima.

Ako na vašem balkonu, terasi ili u bašti preovladava hladovina, ili imate dio bašte koji je većinom u hladu, a želite i njega da obogatite raskošnim i mirisnim cvjetovima, predstavljamo vam najlepše cvijeće ne podnosi jako sunce!

1. Lijepi Jova

lijepi dečko
Foto: Pixabay

Ova jednogodišnja biljka svu svoju ljepotu pokazuje u hladovini. Cijelog ljeta će vas uveseljavati raskošnim cvjetovima prelijepih boja. Sve što treba da uradite jeste da ovaj cvijet redovno zalivate.

2. Persijski štit

Divna biljka ljubičastim listovima koja potiče sa Mjanmara. Cvjeta čak i tokom zime, pa će vas njeni atraktivni metalik cvjetovi radovati i tokom hladnohg perioda. Ipak, ne podnosi mraz, pa je u najhladnijim mjesecima treba unijeti u zatvoren prostor. Ne podnosi toplotu direktnog sunca, jer ono može da napravi veliku štetu na listovima.

3. Fuksija

fuksija
Foto: agrosavjet

Ovo predivno cvijeće cvjeta tokom čitave sezone, i najbolje je za viseće saksije.

Odlično uspijeva u potpunoj sijenci. Vole visoku vlažnost vazduha, pa je treba orošavati po listovima, i dosta đubriva. Tokom zime je treba unijeti u kuću i i dalje paziti da ima dovoljno vlage.

4. Torenija

Ako volite cvijeće romantičnog izgleda, torenija je pravi izbor za vas. Izgledom podsjeća na dan i noć. Ljeto u hladu će joj i te kako prijati. Najlepše izgleda kada se ne miješa sa nekim drugim cvijećem.

5. Lobelija

LOBELIA
Lobelija

Ova prelijepa jednogodišnja biljka najbolje izgleda kada se “preliva” iz saksija. Ne voli jaku vrućinu i direktno sunce, a voli redovno i obilno zalivanje.

6. Ukrasna kopriva

UKRASNA KOPRIVA

Listovi ove divne biljke oblikom podsjećaju na koprivu, ali se razlikuje po atraktivnim bojama. Ova biljka nema cvijet, pa je najbolje saditi je između drugog šarenog cvijeća. Najbolje uspijevati na temperaturama većim od 13 stepeni, ali može da prezimi i u bašti.

7. Begonija

begonije

Ovo cvijeće u divljini prirodno raste u sijenci drveća. Ne podnosi direktno izlaganje suncu. Potrebna joj je dobra drenaža i rastresito zemljište. Zemlja nikad ne treba da bude ni previše vlažna, ni previše suva. U zimskom periodu treba je uneti u kuću.

8. Bršljan

engleski bršljan

Ako ste ljubitelj zelenila bez cvijeta, bršljan je odličan izbor za baštu u hladovini.

Nemojte praviti stalno istu grešku: Evo kad se orhideja zaliva – najvažnije pravilo

Orhideje će vam vratiti dvostruko više ukoliko ih pažljivo i pravilno njegujete, ali i imate strpljenja za njih.

Spadaju u najlepše cvijeće, njihovi cvjetovi traju i po tri meseca, a zlatna pravila o njegovanju orhideja nikad nije naodmet ponovo pročitati. Najvažnije je da znate – ne pretjerujte sa zalivanjem.

Posuda za orhideje trebalo bi da bude providna kako biste znali kakvog je zdravlja korijen, što je najvažnije. Prema boji korena vidjećete da li su vaše orhideje žedne.

Posuda u kojoj je supstrat za orhideje (ne obična zemlja) treba da ima dovoljno rupa kako bi vazduh strujao između korijenja. Korijen je sklon truljenju, a ukoliko dođe do toga, biće vam teško da spasete svoju orhideju.

Ipak, to nije razlog da odustanete od njih, čak i ako vam duže vreme ne cvjetaju. Strpljenje će se isplatiti.

Zanimljivo je znati da postoji više od 28.000 vrsta orhideja. Ovi jedinstveni cvjetovi rasprostranjeni su širom sveta. Postoje u nekoliko veličina, a mini-orhideje su zaista preslatke.

Potrebno im je svjetlo, sunce, povremena prihrana u proljećnim i ljetnjim danima, kao i pažljivo zalivanje.

Najvažnije je da poštujete zlatno pravilo.

Zalivajte orhideju tek kada koren potpuno pobeli i supstrat se osuši.

Blitva: Kako je pravilno čuvati i uvrstiti na jelovnik

Kao i ostalo tamnozeleno lisnato povrće i blitva je niskokalorična biljka koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari. Osim antioksidansa, blitva je odličan izvor K, A i B vitamina te omega-3 masti.
Pročitajte kako je možeš očuvati, ali i pripremiti u svojoj kuhinji.

Blitva je izuzetno hranjivo povrće koje sadrži visok nivo nitrata, za koje je dokazano da snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju atletske performanse. Spada u porodicu repe, a sadrži i tri puta veći preporučeni dnevni unos K vitamina i čak 44 % preporučene količine A vitamina.

Ovo povrće, izuzetno korisno u borbi protiv raka, može se jesti sirovo ili kuvano. Sastoji se od čvrstih zelenih listova, a oni manji veličinom imat će nešto blaži okus od onih većih.

Pročitajte: Blitva je veoma cijenjeno povrće – Evo kako se gaji

Kada je u pitanju čuvanje da bi ostala svježa možete je pohraniti u frižider na četiri dana, a kada govorimo o unošenju blitve na jelovnik možete je pripremiti za doručak, pomiješanu s jajima, kao prilog zajedno s krumpirom, a možeš ju koristiti i u salatama. Prilikom kuvanja, listove treba odvojiti od stabljike te ih treba kuvati odvojeno jer se stabljike, koje su nešto čvršće, kuvanju duže od listova. Okvirno vrijeme kuvanja je jedna do dvije minute za listove u vodi ili tri do četiri minute ako ih pariš, a za stabljiku je vrijeme kuvanja od tri do četiri minute, dok joj za pečenje treba deset minuta.

Osim svježe ili kuvane, blitvu možeš i zamrznuti. Važno je za početak da ju, naravno, dobro opereš. Zatim trebaš pripremiti lonac s vodom koji ćeš dovesti do vrenja, a pored njega neka bude posuda s ledenom vodom. Blitvu skuvaj prema prethodnim uputama – odvoji listove od stabljike, a jednom kuhane izvadi ih iz vruće vode i odmah stavi u ledenu vodu kako bi zaustavila proces kuvanja. Zatim je procijedi i spremi u vrećice. Istisni nepotrebni zrak iz vrećica i spremi ih u zamrzivač.

Tako pripremljenu, blitvu možeš čuvati od 6 do 12 mjeseci.

Može li se rakija pokvariti?

Može li se rakija pokvariti? Danas skoro svako domaćinstvo posjeduje barem bočicu rakije, ali šta je s rakijom koja dugo stoji? Može li se pokvariti?

Rakija ima mjesto u mnogim ormarićima s alkoholnim pićima, ali ne znaju svi može li se ovaj alkohol pokvariti ili ne. Uostalom, ako bolje razmislimo možemo zaključiti da se alkohol vrlo teško kvari.

Može li se rakija pokvariti? Zbog visokog udjela alkohola u rakiji, ovo žestoko piće neće pokvariti u pogledu sigurnosti hrane. Zapravo, neotvorena rakija može se čuvati neograničeno dugo ako se pravilno skladišti. Kao i druga žestoka pića, rakiju treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi, podalje od topline ili svjetla.

Pročitajte: Kako izgleda pokvaren med i kako ga prepoznati?

Nakon što se boca rakije otvori, može se čuvati neograničeno vrijeme, doći će do promjena u uskus i kvalitetu. Pravilno skladištenje je vrlo važno kako bi se što duže zaštitili uskus i kvalitet.

Kad se idući put pitate može li se rakija pokvariti, sjetite se da je potrebno samo pravilno skladištiti rakiju jer se ona ne može pokvariti.

Najbolje sorte jagoda za različite namjene

Jagode, sočni biseri prirode crvene boje, nisu samo voće koje osvaja nepce, već i voće sa bogatom istorijom i poznato po tome da postoje razne sorte jagoda. Jagode su prvobitno bile divlje, a tragovi njihove konzumacije datiraju iz perioda paleolita. Ljudi su već tada znali da cene slatki i sočni ukus ovih plodova, što potvrđuje njihovu dugu istoriju privlačnosti.

Rimski car Tiberije (14-37 n.e.) je naredio izgradnju staklenika na otvorenom polju kako bi imao jagode tokom cijele godine. To je možda bio jedan od najranijih primjera komercijalnog uzgoja jagode.

Koje sorte jagoda postoje i njihove raznolikosti?

Jagode su ukusno voće koje je omiljeno širom svijeta. Njihova slatka i sočna pulpa čini ih savršenim dodatkom mnogim jelima, od kolača do salata. Međutim, postoje mnoge sorte jagoda, a svaka od njih ima svoj jedinstveni ukus, aromu i karakteristike.

  • Alba – Alba je jedna od sorte jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i želea. Ima slatkastu aromu i izražen ukus. Plodovi su srednje veličine i crvene boje.
  • Albion – Albion se često koristi za pravljenje džemova i kompota. Plodovi su krupniji i svetlo crveni, sa izraženom slatkoćom i aromom.
  • Addie – Addie je je poznata po svojoj otpornosti na sušu. Plodovi su krupniji i tamno crveni, sa slatkim ukusom i blagom kiselinom.
  • Clery – Clery je italijanska sorta, popularna zbog svoje izuzetno slatke pulpe. Boja ploda je tamnije crvenkasta i ima bogat ukus i aromu.
  • Tardiva di Romagna – Tardiva di Romagna kasni sa sazrevanjem, što znači da se plodovi mogu brati tokom jeseni. Plodovi su krupniji i tamno crveni, sa slatkim i sočnim ukusom.
  • Eva – Eva je popularna zbog svoje veličine i lepog izgleda. Njen plod je krupan i svetlo crven. Ima slatku aromu i bogat ukus.
  • Arosa – Arosa je poznata po svojoj otpornosti na bolesti i štetočine. Njen plod je tamno crven i slatko-kiselkast.
  • Asia – Asia je je popularna zbog svoje veličine i izuzetno slatkog ukusa. Plod je krupan i svetlo crven, sa bogatom aromom.
  • Cortina – Cortina je poznata po svojoj izdržljivosti i otpornosti na bolesti. Srednje je veličine i tamno crvena, sa prijatnom aromom.
  • Senga precosa – Senga precosa je jedna od sorte jagoda koja je popularna zbog svoje visoke produktivnosti. Plodovi su tamno crveni i imaju slatku aromu i bogat ukus.
  • Miss – Miss je vrsta jagode koja se često koristi za pravljenje kolača i torti, svetlo crvene boje i ima slatku aromu i blagi ukus.
  • Sonata – Sonata je vrsta jagode koja se često koristi za pravljenje kolača i torti. Njen plod je krupan i svetlo crven, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Chachan Wound – Chachan Wound je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i kompota. Plodovi su krupni i tamno crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Chachan Large – Chachan Large je sorta jagoda koja se odlikuje krupnim plodovima i bogatom aromom. Veoma je sladak, dok je boja ploda tamnija.
  • Carezza – Carezza je sorta jagoda koja je poznata po svojoj visokoj produktivnosti. Plodovi su krupni i tamno crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Selena – Selena je popularna zbog svoje otpornosti na bolesti. Plodovi su svetlo crveni, imaju prijatnu aromu i slatko-kiselkasti su.
  • Chandler – Chandler je sorta jagoda koja se često smatra jednom od najslađih. Plodovi su krupni i tamno crveni, sa izraženom slatkoćom i aromom.
  • Redgauntlet – Redgauntlet je sorta jagoda koja je poznata po svojoj visokoj produktivnosti. Plodovi su tamno crveni sa prijatnom aromom i bogatim ukusom.
  • Dora – Dora je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i želea. Plodovi su svetlo crveni sa slatkim ukusom i prijatnom aromom.
  • Roxana – Roxana je italijanska sorta popularna zbog svoje visoke produktivnosti. Veličina ploda je srednja, a tamno crvena boja, sa prijatnom aromom i blagim ukusom.
  • Gorella – Gorella je jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i kompota. Plodovi su krupni i tamno crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Saint Pierre – Saint Pierre je sorta jagoda koja se odlikuje izuzetno krupnim plodovima. Tamno crvena boja ploda, slatki sa bogatom aromom.
  • Raurica – Raurica je sorta jagoda koja je poznata po svojoj izdržljivosti i otpornosti na bolesti. Boja ploda je tamno crvena sa prijatnom aromom.
  • Sans rival (Sans Rivale of Charpon) – Sans rival je sorta jagoda koja je popularna zbog svoje slatke arome i bogatog ukusa. Njeni plodovi su svetlo crveni.
  • Senga Zengana (Zenga Zengana) – Senga Zengana je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje kolača i torti. Plodovi su krupniji i tamno crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Senga gigana (Zenga gigana) – Senga gigana je sorta jagoda koja se odlikuje krupnim plodovima i bogatom aromom. Boja ploda je tamnija i izuzetno je sladak.
  • Diamante – Diamante je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i želea. Njegov plod je svetlo crven sa prijatnom aromom i slatkim ukusom.
  • Sela (Sell) – Sela je sorta jagoda koja je popularna zbog svoje visokog prinosa. Plodovi su tamno crveni, sa izraženom slatkoćom i aromom.
  • Red Rick – Red Rick je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i kompota. Plodovi su krupni i tamno crveni, sa prijatnom aromom.
  • Red chief – Red chief je sorta jagoda koja je poznata po svojoj otpornosti na sušu. Plodovi su srednje veličine i svetlo crveni, a slatko-kiseli su.
  • Adria – Adria se odlikuje krupnim plodovima i bogatom aromom. Plodovi su tamno crveni i slatki.
  • Hummi Gento – Hummi Gento je sorta jagoda koja je popularna zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na bolesti. Plodovi su srednje veličine i tamno crveni, sa prijatnom aromom i blagim ukusom.
  • Antea – Antea je sorta jagoda koja je popularna zbog svoje slatke arome i bogatog ukusa svetlo crvene boje.
  • Miranda – Miranda je sorta jagoda koja se odlikuje izuzetno krupnim plodovima. Plodovi su tamno crveni i slatki, sa bogatom aromom.
  • Dely – Dely je sorta jagoda koja je poznata po svojoj otpornosti na bolesti. Njen plod je svetlo crven, ima prijatnu aromu i slatko-kiselkasti su.
  • Madeleine – Madeleine je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i želea. Plodovi su srednje veličine i tamno crveni, sa slatkim ukusom i prijatnom aromom.
  • Darselect – Darselect se odlikuje visokom produktivnošću, boja ploda je tamno crvena, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Pocahontas – Pocahontas je popularna zbog svoje slatke arome i bogatog ukusa. Njen plod je krupan i svetlo crven.
  • Eris – Eris je se često koristi za pravljenje kolača i torti. Plodovi su krupniji i tamno crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Tutop (Thutop) – Tutop je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje kolača i torti. Plodovi su krupni i tamno crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Idea – Idea je poznata po svojoj izdržljivosti i otpornosti na bolesti, osrednja veličina i tamno crvena boja sa prijatnom aromom.
  • Marmolada – Marmolada se odlikuje izuzetno krupnim plodovima. Plod je tamno crvene boje i sladak, sa bogatom aromom.
  • Seascape – Seascape je popularan zbog svoje visoke produktivnosti. Njegov plod je osrednji i svetlo crven, sa prijatnom aromom i bogatim ukusom.
  • Rekord (Record) – Rekord je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i kompota. Njegov plod je krupan i tamno crveni, sa izraženom slatkoćom i aromom.
  • Patty (Patty) – Patty je sorta jagoda koja je poznata po svojoj izdržljivosti i otpornosti na bolesti. Srednje veličine i tamno crven, sa prijatnom aromom.
  • Maja (Maya) – Maja je sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje kolača i torti. Plodovi su krupni i svetlo crveni, sa izraženom jagodastom aromom.
  • Queen Elisa – Queen Elisa je sorta jagoda koja se odlikuje krupnim plodovima i bogatom aromom jagode. Plodovi su tamno crveni i slatki.
  • Elsanta – Elsanta je vrsta jagode koja je popularna zbog svoje visoke produktivnosti. Plodovi su srednje veličine i tamno crveni, sa prijatnom aromom i bogatim ukusom.
  • Sugar lia – Sugar lia je vrsta jagode koja se često koristi za pravljenje džemova i želea. Njegov plod je srednje veličine i svetlo crven, sa slatkim ukusom i prijatnom aromom.
  • Mara de bois – Mara de bois se odlikuje izuzetno krupnim plodovima. Plodovi su tamno crveni i slatki, sa bogatom aromom.
  • Thetis – Thetis je sorta jagoda koja je popularna zbog svoje slatke arome i bogatog ukusa. Plodovi su srednje veličine i svetlo crveni.
  • Joly – Joly je italijanska sorta jagoda koja se često koristi za pravljenje džemova i želea. Plod je svetlo crven i ima prijatan slatko-kiseli ukus.
  • Raunika – Raunika je sorta jagoda koja se odlikuje krupnim plodovima i bogatom aromom. Plodovi su tamno crveni i slatki.
  • Gem – Gem je sorta jagoda koja je popularna zbog svoje visoke produktivnosti. Tamno crven, sa prijatnom aromom i bogatim ukusom.

Kako odabrati najbolje sorte jagoda?

Raznolike sorte jagoda donose varijacije u aromi, ukusu i veličini plodova. Ako preferirate slađe jagode, izbor bi mogao pasti na sorte jagoda kao što su Chandler, Miss ili Red chief, dok bi ljubitelji izraženije kiselosti mogli da se opredele za Clery ili Dely.

Onima kojima je važna veličina plodova, najbolje jagode mogu biti Chandler, Selena i Senga Zengana koje su idealne za desertne kreacije, dok manje sorte jagoda kao što su Seascape ili Miranda bolje odgovaraju za grickanje.

Za vrtlare u voćarstvu, važna je otpornost sorti na bolesti, pri čemu se Arosa i Raurica izdvajaju kao izdržljive opcije. Senga precosa i Elsanta spadaju u visoko produktivne sorte. Sezonska produženost može se postići kombinovanjem sorti koje sazrevaju u različito vreme.

Sama namena jagoda varira od pravljenja džemova i kompota, do slatkih kolača i uživanja u svežem voću, prema tome možete odabrati sorte koje najbolje odgovaraju vašim željama i kulinarskim potrebama.

Kako biste odabrali najbolje sorte jagoda, trebali biste uzeti u obzir nekoliko faktora. Sve sorte jagoda imaju svoje jedinstvene karakteristike, pa je važno razmisliti o svojim preferencama i potrebama pre nego što se odlučite.

Aroma i ukus jagoda mogu značajno varirati između sorti. Ako preferirate slatko, najbolje jagode za vas mogu biti sorte poput Chandler, Miss ili Red chief. Ako više volite jagode sa izraženom kiselošću, sorte poput Clery ili Dely mogu biti bolji izbor.

Veličina plodova takođe može biti važan faktor. Krupne jagode poput Chandler, Selena i Senga Zengana mogu biti idealne za korišćenje u desertima, dok manje sorte poput Seascape ili Miranda mogu biti bolje za grickanje.

Najbolje sorte jagoda za različite namene

Ako želite jagode koje su izuzetno slatke i sočne, dobar izbor su sorte poput Chandler, Miss ili Red chief.

S druge strane, sorte sa bogatom aromom i izraženim ukusom jagode, poput Joly, Addie ili Dora, odlične su za pravljenje džemova i želea.

Ako planirate da koristite jagode u kolačima i tortama, sorte kao što su Maja (Maya), Sonata ili Patty mogu dodati divan miris i teksturu vašim poslasticama.

Sveže, velike i sočne sorte poput Selena, Senga Zengana ili Gorella pružiće vam odlično iskustvo prilikom grickanja jagoda.

Ukoliko uzgajate jagode u bašti i želite sorte koje su otporne na bolesti i štetočine, razmotrite sorte kao što su Arosa, Raurica ili Hummi Gento.

Ako želite produžiti sezonu jagoda, možete izabrati različite sorte koje sazrevaju u različito vreme. Na primer, možete početi sa ranim sortama poput Asia, a zatim preći na kasnije sorte kao što su Tardiva di Romagna ili Rekord.

Sorte koje su prilagodljive različitim uslovima uzgoja mogu biti dobar izbor ako niste sigurni u uslove u kojima ćete ih uzgajati. Ove sorte mogu uključivati ​​Eva, Clery ili Cortina.

Izvor: agromagazin.rs

Ljekovitost bagrema i recepti: Ali pazite! Jedan organ je otrovan!

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak rijetki su upoznati s njom na pravi način. Naime, riječ je o ljekovitoj biljci koja se koristi za liječenje i uklanjanje mnogih tegoba.

Bagrem je porijeklom iz Kanade, no kod nas se jako često uzgaja. U maju drvo se ukrasi prelijepim bagremovim cvjetovima. U narodu se upotrebljava cvijet, rjeđe list (Robiniae pseudacaciae flos et folium).

Ako želite brati bagremov cvijet, tada treba da znate da ga treba ubrati neposredno prije otvaranja, a list još dok je mlad.

Bagrem je danas raširen po cijeloj Evropi, a na našim prostorima raste samoniklo po ivičnim dijelovima svijetlih šuma. Često se njime pošumljavaju goli tereni ili mjesta kojima prijeti erozija jer svojim korijenjem dobro učvršćuje tlo. Zbog raskošne cvatnje i mirisnih cvjetova uzgaja se kao ukrasno drvo u vrtovima, parkovima i drvoredima. Sadnice bagrema brzo rastu, prvih godina čak i više od metar.

Ima izrazite i uočljive cvjetove koji rastu u grozdovima i izlučuju puno nektara. Jako su ukusni i jestivi svježi cvjetovi, a mogu se jesti i kao specijalitet na način da se cvjetovi prže prethodno uvaljani u tijesto za palačinke.

Plod bagrema je pljosnata, do 11 cm duga mahuna sa 410 sjemenki bubrežastog oblika. U narodnoj medicini poznat je čaj od osušenih cvjetova bagrema, koji uz to što je ukusan, djeluje ljekovito kod prehlade i kašlja. U svježim mahunama i u sjemenkama nalazimo mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće. Mahune bagrema mogu se sušenjem konzervisati i upotrebljavati kao povrće. Kuvano sjemenje bagrema može da zamijeni grah, a prženo da posluži kao zamjena za kafu.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Cvjetovi sadrže mnoga ljekovita svojstva i tek nešto malo otrovnog robinina koji termičkom obradom i sušenjem potpuno nestaje. Cijeli grozdovi bagrema se beru čim procvjeta i zajedno sa stabljikom se suše na toplom i sjenovitom mjestu, ili u rerni na 40 stepeni. Nakon sušenja, cvjetovi se odvoje i čuvaju u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi na suvom i tamnom mjestu.

U narodu cvijet se koristi kod prehlade, gripa, grčeva u želucu i stomaku, zatim kod glavobolje i za bolje lučenje žuči. Cvjetovi snižavaju holesterol i imaju diuretsko i laksativno dejstvo. Najčešće se konzumira bagremov čaj.

BAGREMOV MED

Vjerovatno najpoznatiji derivat bagrema je njegov med. Blagog je ukusa, svijetložute boje i lijepog mirisa i spada u jedne od cjenjenijih vrsta meda. Sporo se kristalizuje zbog toga što u sastavu sadrži više fruktoze od glukoze. Preporučuje se djeci, bolesnicima koji se oporavljaju, starima i svima sa problemima sa želucem, nervozom, nesanicom i nemirom. Najbolje ga je konzumirati sa čajem od kamilice.

Za smirenje prije spavanja popijte šolju čaja od matičnjaka s dodatkom kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju da pojedu kašiku meda od bagrema.

**Recept sa medom

za liječenje astme, bronhitisa i drugih disajnih oboljenja

  • 1 kg domaćeg bagremovog meda
  • 100 g kafe
  • 100 g šipkovog ploda
  • 20 g matične mliječi

Pomiješati med, isprženu i samljevenu kafu i dobro osušen i izmrvljen plod šipka. Dodati matičnu mliječ. Mikserom mutiti sve dok se ne dobije homogena masa. Rasporediti u staklene tegle i čuvati na tamnom mjestu. Konzumirati po jednu drvenu kašiku prije svakog obroka.

BAGREM U KUHINJI

Cvjetovi se mogu pohovati, dodavati salatama i prženim jajima. Od dobro obrađenih sjemenki se može pripremiti varivo na isti način na koji pripremamo pasulj, ali se ne preporučuje često konzumiranje zbog otrovnih sastojaka.

BAGREM U SLUŽBI LJEPOTE

Bagrem kožu hrani, njeguje, pomaže joj da zadrži vlagu i sprečava stvaranje bora. Od cvjetova se proizvodi eterično ulje koje se koristi u proizvodnji parfema i kozmetike.

Maska od bagremovog meda  Pomiješati kašiku meda sa kašikom jogurta. Staviti na lice i držati pola sata, a zatim isprati čajem od kamilice.

Maska za uklanjanje nečistoća  Dobro izmiješati kašiku meda i sok od pola limuna. Masu nanijeti na nečistoće, ostaviti pola sata i isprati vodom. Može se koristiti i za pigmentacijske mrlje. Najbolje koristiti uveče, prije spavanja.

OPREZ!

Kora drveta je otrovna i ne smije se koristiti u ljekovite svrhe. Sadrži veoma otrovan toksalbumin robin (do 1,6%), toksalbumin fazin, te neotrovni glikozid siringin, trjeslovine i smole. Robin i fazin aglutiniraju eritrocite kod nekih životinja te razorno djeluju na tkiva. Zabilježena su teška trovanja konja koji su uz lišće jeli i grančice bagrema, ili se u staji otrovali glodanjem kore sa kolaca kojima su u staji bile poduprte jasle.