Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKako spriječiti kokoške da kljucaju jaja?

Kako spriječiti kokoške da kljucaju jaja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako spriječiti kokoške da kljucaju jaja – Kokoške kljucaju jaja iz nekoliko razloga, a to može biti izazvano različitim faktorima.

Evo nekoliko mogućih uzroka i načina kako to možete spriječiti:

  1. Nedostatak kalcijuma: Nedostatak kalcijuma može dovesti do slabljenja ljuske jaja, što podstiče kokoške da kljucaju jaja kako bi dobile potrebne minerale. Osigurajte da kokoške imaju pristup dovoljnoj količini kalcijuma, obično putem dodataka poput ljuski od jaja, ljuskastog kreča ili posebne hrane koja sadrži kalcijum.
  2. Stres: Kokoške mogu ključati jaja kao odgovor na stresne situacije. Pobrinite se da im pružate mirno okruženje, dovoljno prostora, i minimalne promjene u njihovoj okolini. Održavanje redovnog rasporeda hranjenja i čišćenja takođe može pomoći u smanjenju stresa.
  3. Nedostatak gnijezda: Kokoške traže sigurno i udobno gnijezdo za polaganje jaja. Osigurajte im dovoljno mjesta u gnijezdu, idealno postavljajući ih na tamnom i mirnom mjestu.
  4. Zdravstveni problemi: Ako kokoške imaju zdravstvene probleme, to može uzrokovati kljucanje jaja. Pobrinite se da ih redovno pregledate i da su podvrgnute veterinarskom nadzoru kako bi se identifikovali eventualni problemi i liječili.
  5. Zabava i dosada: Ako je kokoškama dosadno, mogu početi kljucati jaja iz dosade. Osigurajte im dovoljno zanimacije ili društva drugih kokoši kako biste smanjili dosadu.

Uzimanje u obzir ovih faktora i pružanje odgovarajuće brige i uslova može pomoći u smanjenju ili sprječavanju kljucanja jaja kod kokoški. Ako problem i dalje postoji, preporučuje se konsultacija s veterinarom kako bi se utvrdio specifičan uzrok i pružilo odgovarajuće liječenje.

Pročitajte: Za koke nosilje je opasnije ako nemaju vodu nego hranu – Savjeti za veću nosivost jaja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI