Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBiljka koja je prirodni fenomen - Sve što niste znali o MESOŽDERKI

Biljka koja je prirodni fenomen – Sve što niste znali o MESOŽDERKI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mesožderka spada u grupu karnivornih biljaka – njena jedinstvenost se ogleda u tome što se hrani i insektima i sitnim životinjama, a ne samo putem sunčeve svjetlosti i fotosinteze. Svoj plen uspjeva sama da privuče i uhvati u zamku. Ne samo što nije potrebno da vi hranite ovu biljku, već će to ona i sama obaviti. 

Ako ste ljubitelj neobičnih vrsta biljaka, ovo je pravi izbor za vas.

Ova biljka funkcioniše tako što ispušta miris koji je privlačan insektima, a potom ih uvlači u zamku. Tokom narednih dana ona koristi hranljive materije iz uhvaćenog plijena.

Mesožderka se može naći u močvarama, odnosno u staništima koja su bogata vodom i svjetlošću, ali siromašna hranljivim materijama. Upravo zbog toga, ona je razvila mehanizam koji privlači insekte. U najzastupljenije vrste spadaju Tustika, Rosulja i Venerina muholovka.

Pročitajte: Biljka mesožderka – Pravila za uspješno gajenje

Krase ih jarke boje kojim privlače plijen, koji potom zarobe i vare pomoću jakih sokova. Neke od vrsta imaju ljepljive listove koji luče sokove.

Ovoj biljci potrebno je dosta sunčeve svjetlosti i to direktne, ali i često i obilno zalivanje. Ne uspijeva n svakom zemljištu, već u kiselom bijelom tresetu koji ne sadrži mnogo hranljivih materija. Zanimljivo je da mogu da rastu i na krečnjačkom tlu i u vulkanskom pepelu.

U toku zime ulaze u stanje “hibernacije”, a na proljeće ponovo bujaju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI