Napravite sami

PESTICID OD KOPRIVE (RECEPTI)

Na jednostavan način suzbijte štetne inskte i bolesti na cvijeću, voću, povrću….

1. FERMENTISANI EKSTRAKT za odbijanje lisnih vaši, tripsa, grinja i suzbijanje smeđe truleži – Ubrati 1kg nadzemnih dijelova koprive i potopiti u sud od 10l vode, gde treba da odstoji 10-15 dana uz svakodnevno miješanje. Rastvor se u toku procesa fermentacije zgušnjava i mijenja boju u smeđu, a spreman je za upotrebu kada više nema mjehurića usljed vrenja. Prije upotrebe fermentisani ekstrakt razrediti sa vodom u odnosu 7:1 i tretirati biljke.

Suzbijanje celerove muve upotrebom koprive – 250g mlade koprive potopiti u kantu sa vodom i ostaviti da odstoji 7 dana. Nakon toga preparat treba procijediti i rastvor upotrijebiti.

2. MACERAT od koprive za suzbijanje lisnih vaši – isjeckanu koprivu (1kg) preliti hladnom vodom, najbolje kišnicom (9l) i ostaviti da odstoji 2 dana uz povremeno mešanje. Nakon toga, biljke se prskaju procjeđenim 5% rastvorom.

3. ČAJ od koprive za prskanje oboljelih biljaka – isjeckati 1kg koprive i preliti sa 8l kipuće vode. Ostaviti da odstoji najmanje pola sata, ohladiti, procediti i koristiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas