Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiH će ukinuti vakcinaciju protiv svinjske kuge

BiH će ukinuti vakcinaciju protiv svinjske kuge

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – BiH će donijeti odluku o prestanku vakcinacije protiv klasične kuge svinja već od naredne godine, a potrebno je uraditi određene izmjene pravilnika, kazao je juče za “Nezavisne” Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Podsjećamo, Srbija je 15. decembra ove godine ukinula vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge i to za cijelu teritoriju te zemlje.

“Mi ništa ne radimo bez  konsultacija sa Upravom za veterinu u Republici Srbiji jer mi predstavljamo jedno epiziotološko zajedničko područje, i RS i Srbija. Sve poteze koje na svojoj teritoriji radi Srbija i mi ne samo da ćemo morati, nego i trebati da sprovedemo na našoj teritoriji”, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, neophodno je uraditi određene izmjene pravilnika i podzakonskih akata, tako da, kako kaže, vakcinacija se ne može prekinuti naprasno jer to povlači veliki niz koraka koji prethode ukidanju vakcinacije.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, kazao je za “Nezavisne” da se prestanak vakcinacije protiv klasične svinjske kuge odavno razmatra na regionalnom nivou.

“Kancelarija  za veterinarstvo BiH u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH intenzivno radi na pripremi preduslova za prekidanje vakcinacije u BiH”, istakao je Kalaba.

Mišo Maljčić, predsjednik Uzgajivača svinja RS, rekao je da Evropa već preko 20 godina ne vakciniše svinje protiv klasične svinjske kuge.

“Mi smo zajedno sa Srbijom ostali kao jedno ostrvo izolovani što se tiče te vakcinacije. Problem sa vakcinacijom je taj što EU ne dozvoljava ni izvoz, a ni prevoženje mesa svinja koje su vakcinisane na klasičnu svinjsku kugu i zato smo bili izolovani za bilo kakvu trgovinu što se tiče svinjskog mesa, a samo se uvozilo to meso”, naveo je Maljčić.

Uzgajivači svinja se nadaju da će im biti ispunjeno obećanje koje im je dao resorni ministar, a koje glasi da će nakon što Srbija ukine vakcine isto uraditi i BiH.

“Doza vakcine košta tri KM po  životinji, a obavlja se jednom godišnje”, izjavio je Maljčić.

Podsjećanja radi, kako je potvrdio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije, u Srbiji se od 15. decembra ne primjenjuje vakcinacija svinja protiv klasične kuge svinja.

Naglasio je da se obustava vakcinacije odnosi na cijelu teritoriju zemlje, jer je monitoring pokazao da virus ne cirkuliše u populaciji domaćih i divljih svinja.

On je istakao da će domaći proizvođači sada moći da ponude svinjsko meso i na evropskom tržištu.

Vakcinacija protiv ove bolesti počela je u Srbiji prije tridesetak godina, pri čemu se posljednjih 15 sprovodi organizovano, a godišnje je vakcinisano između 2,8 i 2,9 miliona svinja.

Izvor: Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI