Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaBrano Račić iz Novog Sela najveći proizvođač guščije masti u Posavini

Brano Račić iz Novog Sela najveći proizvođač guščije masti u Posavini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brano Račić iz Novog Sela, najpoznatiji uzgajivač gusaka na području Gradiške, polovinom decembra prepolovio je svoje jato. 50 gusaka je poklao, kako bi pripremio guščiju mast, te razne specijalitete od mesa i iznutrica. Uz pomoć supruge Tatjane, kćerki Amande i Andree i komšinica, Brano se latio velikog posla. I dok je u komšiluku aktuelan svinjokolj kod Račića na sve strane guščije meso i perje.

Guščija mast ,koja je veoma ljekovita  pogotovo za disajne organe, nam je glavni proizvod. Pretežno je radimo za prijatelje i kupce iz Sarajeva i okoline. Naše guske žive u prirodnom okruženju rječice Mature i barskih pašnjaka i jedu prirodnu hranu. Znaju to potrošači guščije masti, koji nam se vraćaju svake godine. Svake zime istopimo po 50 litara masti. Razmišljamo da povećamo jato, ali nije lako.

Osim masti , porodica Račić priprema i ostale delicije od guščijeg mesa. Brano kaže da je meso ove živine veoma zdravo, pogotovo kad se kuha.

U krilcima, vratu, batacima, u svakom dijelu mesa ostane sala, koje se istopi prilikom kuhanja. Tako se dobija ljekovita supa. Osim toga ja pripremam prvoklasne kobasice od guščijeg mesa i sušim prsa i veće komade. Ko god proba misli da je riječ o nekoj divljači. Guščija prsa, pogotovo kad se tanko narežu  pa obrade čekićem su specijalitet sam za sebe. Jetrice su delicija, jer se od njih prave paštete.

Već počelo leženje novog jata

Iako je zima na pragu Brano je u inkubator stavio 15 guščijih jaja. Ovaj svestrani majstor sam je napravio inkubator, tako da je zaokružio proizvodnju od jajeta do guske, odnosno do guščije masti. Uzgaja i purane i razne vrste kokoški. Za sve to mora osigurati i proizvodnju kukuruza i drugih žitarica, te veće površine pod travnjacima.

Napravio je i ribnjak na vlastitom imanju, koji će biti idealno mjesto za ovu živinu.Njegove guske leže na jajima u namijenskom objektu, ali i u šupljim deblima vrbe i prirodnim staništima. Optimalan broj postiže inkubatorom. Ipak problema ima, pogotovo sa psima lutalicama, tvorovima, kunama i lisicama. Predatori su se namnožili i vrebaju sa svih strana.

Apelujem na lovce da nam pomognu. Kune, lisice, šakali i tvorovi vrebaju sa svih strana i desetkuju nam živinu.Pogotovo smo ugroženi mi u Novom Selu i Dolini, jer smo na širokom prostoru, punom šuma šikara i neobrađenih njiva.

Žali se Račić.

Račići su svestrani poljoprivrednici

Ova porodica bavi se i ostalim poljoprivrednim poslovima.Nemala sredstva uložili su  u pošumljavanje parcele od 20 dunuma topolom i jasenom. Osim uzgoja gusaka bave se i plasteničkom proizvodnjom povrća, po čemu su nadaleko poznati. Brano je iskusan i svestran majstor. Proizvodi stolove i baštenske garniture od topole jagnjide, pravi čamce, plete ribarske mreže, izrađuje alatke koje koristi u plastenicima.

Čovjek mora biri svestran da bi uspio. Mora biti vrijedan i imati složnu porodicu i dobre komšije, kao što ja imam i onda se ni jedan posao ne može oteti. Mogli bismo mi otići u Njemačku na posao, ali ne pomišljamo na tu mogućnost. Svojim radom smo se dokazali, jer osim guščijeg mesa i masti proizvodimo svake godine na desetine tona paprike, krastavca, paradajza i ostalog povrća. Kupci koji nam se redovno vraćaju su najbolja potvrda da smo na dobrom putu.

Rekao je Brano Račić, svestrani poljoprivrednik iz Novog Sela, sela petnaestak kilometara udaljenog od Gradiške, nizvodno prema Srpcu.

Boško Grgić

Izvor: Agroportal.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI