Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBez muva, bubašvaba i pčela nastao bi ekološki haos

Bez muva, bubašvaba i pčela nastao bi ekološki haos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo tri vrste koje su svima poznate imao bi nevjerovatan uticaj na naš život.

Predviđa se da će u nekoliko narednih decenija nestati čak 40 odsto vrsta insekata. Iako mnogi ne vole insekte, njihov nestanak izazvao bi ekološki haos i nestanak hrane za ljude i životinje.

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine “Earthwatch” proglasila je pčele za najvažnije živo biće na planeti. Osim što su proizvođači meda, one su glavni oprašivač biljnog svijeta i kamen temeljac prirodnih resursa koji omogućavaju stvaranja sjemena kod biljaka. Bez transporta polena koje vrše pčele, proizvodnja poljoprivrednih kultura bi se smanjila za nevjerovatnih 30 odsto, a nestalo bi čak 90 odsto vrsta cvijeća.

Populacija ovih insekata opala je za 30 odsto u posljednjoj deceniji, a blizu je izumiranja u nekim zemljama. Među glavnim uzročnicima njihovog nestanka su klimatske promjene i velika upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Bubašvabe takođe igraju ključnu ulogu u kruženju azota u prirodi. Procijenjeno je da ljude nervira samo 20 vrsta od 3.500 vrsta bubašvaba koje postoje na svijetu.

Daleko od gradova, bubašvabe su izvor hrane za male sisare, ptice i gmizavce. Uz to, one troše materije koje se raspadaju u prirodi, a izmet koji ostavljaju je pun azota, ključnog elementa za rast biljaka. Dakle, bez ovih insekata stvorila bi se neravnoteža u ekosistemu, kako u životinjskom, tako i u biljnom svijetu.

I muve su insekti sa lošom reputacijom. One su povezane isključivo sa prljavštinom, prenošenjem bolesti i neprijatnim zujanjem. Sve ove karakteristike su istinite, ali muve imaju pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšava naš opstanak na Zemlji.

Ako bi muve nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostavila bi se samo bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao mnogo duže. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muva su i aktivni oprašivači biljaka. Ceratopogonidi su, na primjer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, što omogućava postojanje čokolade.

Izvor: Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI