Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBANANE NAPALA OPASNA GLJIVICA: Hoće li panamska bolest uništiti plantaže

BANANE NAPALA OPASNA GLJIVICA: Hoće li panamska bolest uništiti plantaže

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gljivična bolest koja ubija biljke banane otkrivena je prošle nedjelje u Kolumbiji, u Latinskoj Americi. Ona se širi svijetom već decenijama.

Najveća količina banana izvezenih u EU i SAD su sorte kavendiš, zbog čega se u tim zemljama prvo postavilo pitanje da li treba biti zabrinut o zdravlju banana koje se kupuju u prodavnicama.

Iako gljiva nije štetna za ljude, ona ima potencijal da uništi kavendiske banane, tvrde stručnjaci.

U svijetu postoji više od 1.000 sorti banana, koje se isporučuju u različitim bojama, oblicima i veličinama, a nešto manje od polovine svjetske proizvodnje je kavendiški tip, prenose CNN i B92.

Kavendiš banane se lakše prevoze nego neke druge sorte. Takođe daju velike prinose po hektaru.

Svake godine proizvede se oko 50 milijardi tona tih banana, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu. Soj gljive koji ga napada, nazvan Tropical Race 4 (TR4), takođe može zaraziti i druge sorte banane.

Prvi put otkriven 90-ih

Fusarium TR4 prvi put je otkriven devedesetih godina dvadesetog vijeka u Maleziji i Indoneziji i brzo se proširio u Kinu, gdje ga mnogo ima, navode UN.

Napada korjenje i blokira vaskularni sistem biljaka.

Bolest je “ozbiljna prijetnja proizvodnji banana”, jer kad se jednom pojavi teško se iskorjenjuje, kažu UN, prenosi B92.

A gljiva fusarijum može ostati u zemljištu i 30 godina. Ona se decenijama širila kroz Aziju, Australiju i Afriku. Sada je otkrivena u Latinskoj Americi, koja isporučuje najveći dio banana koje se uzgajaju za izvoz.

Iako bolest vjerovatno još uvijek neće uticati na supermarkete u Velikoj Britaniji, on ima potencijal da bude vrlo ozbiljan.

 

 

 

Nijedna druga vrsta banane još nije spremna za uzgoj u komercijalnom obimu.

Kako se gljiva proširila?

Kavendiš banane razmnožavaju se aseksualno. Biljke jedne sorte su genetski klonovi matične biljke. Ako je jedna biljka podložna bolesti, tada će biti podložni i svi njeni potomci.

Ako se uzgaja samo jedna vrsta biljke banane, otpornost na infekciju je niža.

Dakle, da bi kontrolisali zasebnu gljivičnu infekciju zvanu Black Sigatoka, proizvođači banana prskaju usjeve pesticidom što nanosi štetu životnoj sredini.

Koliko je TR4 problem?

Gigant u proizvodnji ovog voća Fiffes, kaže da TR4 nije imao uticaja na njegove plantaže, ali i dodaje da postoji rizik od infekcije i dodaje da će samo stroge prakse biološke sigurnosti usporiti njegovo širenje.

Oni su stvorili zone oko svojih plantaža i ograničili ulaz. Posjetioci ne mogu da uđu u svojim cipelama i moraju da stave sredstvo protiv buđi.

Portparolka je rekla da firma “aktivno istražuje alternative” bananama kavendiš ali “trenutno nema ništa u tom obimu”. Međutim, profesor Kema nije toliko optimističan u pogledu kontrole širenja bolesti.

Mjere za kontrolu TR4 su skupe i obično rezultiraju kompromisom između troškova njegovog zadržavanja i zarade od uzgoja banana, rekao je.

Velikan britanskog supermarketa Tesco rekao je da je preduzeo korake da ublaži širenje bolesti i obezbijedi snabdijevanje. Njegovim putem poći će i drugi trgovci.

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI