Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAko želite uzgojiti povrtnjak na svome balkonu ovo je od ključnog značaja

Ako želite uzgojiti povrtnjak na svome balkonu ovo je od ključnog značaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gotovo svaka biljka koja se inače uzgaja u bašti ili dvorištu takođe će uspjeti u vašem balkonskom povrtnjaku pod pravim uslovima.

Nije nikakva posebna vijest da je popunjenost gradova iz dana u dan sve veća. Ipak, kako vrijeme prolazi sve više se čini da ljudima nedostaje klasična okućnica i barem malo zemlje za bašticu. Oni koji nisu mogli odoljeti uzgoju vlastitog voća i povrća pronašli su načina kako to učiniti i u jednoj urbanoj sredini, tačnije na svome balkonu i što je najbolje uzgoj takvog povrtnjaka pokazao se dosta laganim, toliko da ga svako može imati.

Pročitajte: Gajenje povća na balkonu: Na 5 kvadrata do 10 kg povrća

Biljke za balkonski povrtnjak:

Gotovo svaka biljka koja se inače uzgaja u bašti ili dvorištu takođe će uspjeti u vašem balkonskom povrtnjaku pod pravim uslovima, a to uključuje:

  • Paradajz
  • Patlidžan
  • Paprike
  • Luk
  • Rotkvice
  • Mahune i mnoge druge zavisno od položaja i veličine balkona.

Sve to može rasti u posudama, kao i obično cvijeće, i zapravo im to ide sasvim dobro. Možete odabrati bilo koju vrstu posude za uzgoj povrtnjaka na balkonu. Odaberite glinene posude, plastične ili samo posude koje ukrašavaju vaš balkonski vrt onako kako biste ga željeli ukrasiti. Provjerite da li saksije koje odaberete nude dobru drenažu. Odvodne rupe najbolje je postaviti na bočne strane posude oko 6 mm do 1 cm od dna posude.

Savjeti za uzgoj povrtnjaka na balkonu

Kada sadite u posudama na svome balkonu, morate paziti da koristite sintetičku zemlju. Ona je najprikladnija za biljke u posudama nezavisno o kojoj se radi.

Sintetička zemlja je izrađena od drvne sječke, tresetne mahovine, piljevine, vermikulita, perlita ili bilo koje druge vrste sintetičkih materijala za sadnju. Dno posude možete napuniti krupnim šljunkom prije nego što postavite zemlju.

To će poboljšati drenažu za vaše biljke. Pobrinite se da ih ne zaboravite zalivati kada jednom posadite bilje, ovo je uvijek bitno napomenuti jer to je glavni problem propadanja biljaka. Prije zalivanja provjerite vlažnost tla, ali uglavnom pri većim temperaturama vazduha potrebno zalivanje jednom dnevno. Ako slučajno vaš balkon ima direktnu sunčevu svjetlost – nema krova i nećete morati zalivati u dane kada pada kiša.

Porčitajte: Gajenje jagoda u saksijama – Uzgajajte ih umjesto cvijeća na balkonu

Svako povrće koje se lako presađuje izvrsno je za uzgoj u posudama, stoga sjeme možete uzgojiti i u zatvorenom prostoru i kontroliranoj temperaturi, a zatim ga presaditi u svoje posude na vašem balkonskom povrtnjaku kada bude spremno. Balkonsko baštovanstvo daće veliku količinu povrća sve dok vaše biljke imaju dovoljno vlage i sunčeve svjetlosti. Obavezno berite povrće kada je na vrhuncu zrelosti. Tako ćete dobiti povrće najboljeg ukusa iz vašeg malog novog vrta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI