Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAko posadite ovu biljku pokraj luka, biti će ga kao u priči!

Ako posadite ovu biljku pokraj luka, biti će ga kao u priči!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrt je magično mjesto, a iskusni vrtlari tvrde kako pravila koja u njemu vladaju mogu napraviti itekakvu razliku i učiniti da vaši plodovi tamo bujaju, cvatu, napreduju i budu lijepi, ukusni i raskošni. Jedno od pravila glasi i kako je u povrtnjaku važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. Nekada se to riješavalo plodoredom, ali danas je trend sadnje mješovite kulture u povrtnjaku. Naime, ako posadite različite biljke na istu gredicu u povrtnjaku i to gušće, maksimalno ćete iskoristiti prostor što je posebno korisno ako imate manji vrt tj. manji povrtnjak.

Biljke je potrebno odabrati tako da lišćem i plodovima ne ugrožavaju jedna drugu, a uvijek mora biti dovoljno mjesta za svjetlost i zrak. Važno je kombinovati biljke koje ne crpe iste tvari iz tla i nisu osjetljive na iste bolesti. Papriku, primjerice, nije dobro saditi uz paradajz, no kupusnjače će dobro iskoristiti prostor ispod paradajza i postati otpornije jer paradajz izlučuje tvari koje odbijaju štetočine kupusnjače. U cvjetnu gredicu dobro je uvrstiti i nešto začinskog bilja jer ono ponekad popravlja okus biljkama koje rastu uz nju. Tako je rani krumpir zasađen kimom i korijanderom ukusniji nego inače. Kopar i mrkva imaju sličan odnos, čak se mogu sijati zajedno u jedan red. Također, rotkvica posađena uz humus imat će bogatiji okus.

Evo što bi trebali posaditi kraje čega u povrtnjaku.

1. Patlidžan

Patlidžan možete pokušati zaštititi od napada štetočina tako da pored njega posijete amarant ili grah.

2. Luk

Luk se sadi uz mrkvu jer on tjera mrkvinu muhu, a mrkva lukovu muhu. Posijete li kamilicu uz luk, poboljšat ćete mu aromu.

3. Paradajz

Bosiljak tjera bijelu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro ide uz paradajz. Na kraju svake stabljike paradajza posadite po tri sadnice bosiljka. Dobri susjedi paradajzu su i salata, radič, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvica, suncokret, luk, češnjak, cvekla, celer i kumin. Ne slaže se s komoračem i graškom, a sadite ju što dalje od krumpira.

4. Brokula

Bolje raste ako se posadi uz kopar ili metvicu. Dobro se slaže i s jagodama.

5. Grašak

Sadnja graška s kukuruzom potiče rast kukuruza. Dobri susjedi grašku su salata, korabica, kopar, mrkva, radič, kupus, komorač, tikvice i rotkvice. Loši susjedi su luk, češnjak, krumpir, rajčica, poriluk i bob.

6. Krompir

Kako biste mu povećali otpornost, uz krumpir posadite malo rena. Dobri susjedi krumpiru su i korabica, mahune, mahune, metvica, špinat, batat, kumin i blitva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI