Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠLJIVE U VINU - Isprobajte ovo ukusno piće /RECEPT/

ŠLJIVE U VINU – Isprobajte ovo ukusno piće /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voće se može konzervisati dodavanjem šećera i alkohola. Obično se ovako konzervišu manje količine voća. Biraju se plemenite vrste, sa posebnom aromom. Kako da pripremite šljive u vinu pročitajte u nastavku teksta.

Na ovaj način pripremljeno voće obično se služi prije jela, više kao piće koje povoljno djeluje na apetit. Koristi se takođe dobro i kod pripremanja raznih kremova, kolača i sl. Uzima se pomalo, jer od alkohola se lako može opiti. Ovako pripremljeni proizvodi su dosta skupi. Nedostatak im je što nisu za djecu i osobe koje ne podnose alkohol.

Pročitajte: ZA SVAČIJI USKUS: DŽEM OD ŠLJIVA SA CIMETOM, ČOKOLADOM, BEZ ŠEĆERA

ŠLJIVE U VINU

Pripremiti 5 kilograma šljiva, 1,5 litar bijelog vina i 1 kilogram šećera. Odabrati zdrave, zrele šljive i oprati ih. Na nekoliko mjesta ih čistom iglom izbockati. U veću teglu (obično od 5 litara) složiti šljive, posipajući ih šećerom, pa preliti dobrim bijelim vinom.

Ostaviti da tako stoji nekoliko sati.

Pročitajte: KOMPOT OD ŠLJIVA BEZ KONZERVANSA

Poslije toga sok ocijediti, prekuvati ga i ponovo preliti šljive. Tegla se prethodno mora zagrijati. Ovaj postupak treba ponoviti najmanje tri puta, naime tri dana uzastopce. Šljive moraju biti pokrivene tečnonošću i stoga se može dodati još prokuvanog vina koliko je potrebno. Trećeg dana (poslije trećeg zalivanja).

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI