Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko imate biljku čuvarkuću morate da znate ovih 6 stvari

Ako imate biljku čuvarkuću morate da znate ovih 6 stvari

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako mislite da je čuvarkuća biljka koja je neuništiva i koju vaš nemar neće ubiti – stvari su su malo drugačije.

One možda jesu otpornije od drugih biljaka, ali morate da vodite računa o tome kako se brinete o njima. Ovih 6 stvari morate da znate ako hoćete da vam ova biljka duže traje.

Birajte terakotu

Kada kupujete ovu biljku ona obično dolazi u plastičnoj saksiji koja nije dobra za nju. Ukoliko joj je još ta saksija mala, ona će ubrzo početi da umire. Saksija od terakote je idealna jer dozvoljava korijenu da se brzo osuši i daje mu dosta kiseonika.

Odaberite pravo zemljište

Ukoliko presađujete vašu biljku, potrudite se da ona ima dovoljno zemlje za njen korijen. Neophodno je da zemljište u kome ćete posaditi biljku malo pomiješate s pijeskom. Ovakvo zemljište je odlično za drenažu i odvođenje viška vode koja moe da šteti biljci.

Zalivajte je svaki put kada je zemljište suvo

Najbolje je da zalivate vašu čuvarkuću do onog momenta kada voda počne da curi u podmetač. Tada ćete znati da je dosta. Zalijte na isti način biljku kada je zemljište suvo, ali nemojte pretjerivati.

Nabavite kanticu za zalivanje

Neke biljke vole da ih prskate vodom uz pomoć spreja, ali čuvarkua nije jedna od njih. Njima je potrebna voda oko njihovog korijena, pa izbjegavajte da je posipate preko lišća.

Neka ima dovoljno sunca

Većina ovih biljaka dolazi iz pustinje pa su navikle da imaju dosta sunca. Odlično je jako sunce, ali pogodovaće im i ono umjereno. Samo ih nemojte nikako držati u mraku.

Pazite na znakove da nešto nije u redu

Ako primijetite opalo lišće na dnu nemojte da paničite, ali ukoliko listovi opadaju svaki put kada dodirnete biljku to je već problem. Žuti, mekani i truli listovi su znak da je vaša biljka na umoru. Provjerite da li ima dovoljno sunca ili je možda samo previše zalivate

Izvor: telegraf.rs

PROČITAJTE:

Čuvarkuća – Biljka koja štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, zlih sila

Pravilna njega sukulenata tokom zime

Ideja za sadnju čuvarkuće (sukulenata)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI