Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se brinuti o ciklami nakon cvjetanja - Tajna nevjerovatnog ponovnog cvjetanja

Kako se brinuti o ciklami nakon cvjetanja – Tajna nevjerovatnog ponovnog cvjetanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko posjedujete ciklamu kao ukrasnu biljku u vašem domu ili vrtu, možda ste se zapitali šta da uradite kada joj opadnu svi cvjetovi. Ova popularna biljka poznata po svojim živopisnim cvjetovima koji cvjetaju u zimskim mjesecima, zahtijeva posebnu pažnju nakon cvjetanja kako bi se osiguralo da se ponovo pojave sljedeće sezone. Kako se brinuti o ciklami nakon cvjetanja saznajte u ovom tekstu.

Kada ciklama izgubi sve cvjetove, trebalo bi joj pružiti određenu njegu kako bi se pripremila za sljedeći cvjetni period.

Pročitajte: Slijedite ove savjete i vaša ciklama će rasti i cvjetati dugi niz godina

Kako se brinuti o ciklami nakon cvjetanja

Prvo, uklonite sve uvelo cvijeće i osušene listove. Ciklame preferiraju svjetlo mjesto, ali ne i izravnu sunčevu svjetlost. Stoga ih držite na svijetlom mjestu, ali ne i na jakom suncu.

Uz to, redovno zalivajte ciklame dok su u fazi rasta, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer to može uzrokovati truljenje korijena. Kada zalivate ciklame, nemojte ih zalivati preko lišća jer to može dovesti do truljenja.

Nakon što su iscvjetale, ciklame ulaze u mirovanje. Kada se lišće počne sušiti, smanjite zalivanje i na kraju prestanite zalivati. Nakon otprilike 8 do 12 sedmica, lišće će potpuno uvenuti, što znači da je vrijeme za spremanje ciklama.

Pročitajte: Ciklama je glavna zvijezda zime, a uz ovaj trik bujno će cvjetati

Tada možete iskopati lukovicu, očistiti je od ostataka tla i staviti je u suvi supstrat. Čuvajte lukovicu na hladnom i suvom mjestu do sljedećeg cvjetnog perioda. Kada ponovo dođe vrijeme za sadnju, ciklame posadite u svježi supstrat u saksiju ili u vrt.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI