Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img

Kako da fikus ojača i brže raste?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ova predivna sobna biljka nije pretjerano zahtjevna za održavanje, ali umije da zaostane u rastu. Fikus je sobna biljka koju ima gotovo svaka kuća. Nije komplikovan za održavanje, izgleda dekorativno i može da oplemeni svaku prostoriju u domu.

Voljele su ga i naše bake, a posebno je postao popularan posljednjih godina zahvaljujući Instagramu gdje ga influenseri promovišu kao jednu od biljaka koja donosi sreću.

Pa ipak, ni drvo fikusa nije pošteđeno problema tokom rasta. Najčešće se događa da listovi ove biljke požute i počnu da opadaju, ostavljajući gotovo sasvim ogoljeno stablo.

Takođe, ako mu ne prija pozicija u prostoriji, on počinje da naginje na jednu stranu, tražeći veći izvor svjetlosti. Najzad, u najgorem slučaju korijen biljke počinje da truli, što je posljedica prečestog zalivanja.

Pročitajte: Donosi bogatstvo: Ovo je pravo mjesto za FIKUS u kući

Domaćice se najčešće žale da fikus raste do određene veličine i onda se “ućuti”. U želji da pospješe rast ovog zelenog ljepotana vlasnici nabavljaju mjerače vlage i ovlaživače vazduha, ne bi li mu priuštili što bolju klimu, ali to rijetko daje željene rezultate.

A rješenje je krajnje jednostavno – saksiju sa fikusom trebalo bi svakog dana pomalo pomjeriti i protresti.

Koliko god ovaj savjet djelovao čudno, postoji logično objašnjenje. Naime, fikus je porijeklom iz zapadne Afrike, gdje u prirodnom okruženju raste pod uticajem vjetra i kiše. Strujanje vjetra stablo čini jačim, a upravo tim trikom možete da se poslužite i u sopstvenom domu.

Pročitajte: Pravo mjesto za FIKUS u kući – Gdje bi trebalo da ga postavimo da nam donese najviše?

Svakog dana pomjerite saksiju sa fikusom nekoliko centimetara i nježno ljuljajte stablo minut-dva, oponašajući kretanje vjetra. Vremenom, stablo će postati jače. Paralelno, okrećite saksiju tako da biljka ravnomjerno dobija svjetlost sa svih strana.

Za dodatnu ljepotu listova poslužite se starim trikom – prebrišite ih pamučnom krpicom koju ste prethodno natopili pivom.

I, naravno, ne pretjerujte sa zalivanjem – velika količina vode može da uništi biljku.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI