Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je pravo vrijeme za berbu graška?

Kada je pravo vrijeme za berbu graška?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj graška je dosta raširen na našim područjima jer je riječ o mahunarki koja je idealna za spravljanje različitih vrsta jela. Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lepirnjača (Fabaceae s. Leguminosae). Tačno vrijeme za berbu graška zavisi od toga koja je sorta uzgajana.

Berba ranih tipova graška obavlja se od kraja proljeća pa sve do prvih ljetnih mjeseci, a zatim se dalje odvija od početka ljeta pa do jeseni. Kako bi urod bio što bolji, važno je redovno brati grašak.

Berba može započeti onda kada zrna unutar mahuna krenu naočigled bubriti. Grašak koji će se koristiti za sušenje treba što duže ostaviti na stabljici. Bere se tek kada mahune krenu pucati.

Za berbu graška koji je namijenjen za konzerviranje jako je bitan stepen zrelosti i ne smije doći do toga da većina šećera zriobom prijeđe u skrob jer grašak nakon toga više nije dovoljno kvalitetan za konzerviranje.

Pročitajte: Grašak – Bolesti i načini zaštite biljaka, pripremite se na vrijeme

Grašak se na manjim površinama bere ručno, dok se berba na većim površinama obavlja pomoću kombajna. Uz optimalne uslove, od ranih sorti moguće je ostvariti prinos od 40 tona po hektaru, a od kasnih od 60 do 70 tona po hektaru.

S obzirom na to da se zrioba zrna nastavlja i nakon berbe mahuna, ubrani grašak koji je namijenjen za prodaju treba u što kraćem roku dopremiti na prodajno mjesto. Proces zriobe moguće je usporiti pri temperaturi od 0°C i relativnoj vlažnosti vazduha od 95 – 98%, a grašak se u ovakvim uslovima može skladištiti maksimalno 15 dana.

Pročitajte: ŽIŽAK – Štetočina koja uništava GRAŠAK, kako je spriječiti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI