Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLOBELIJA - Cvjetići veselih boja ukrašavaće vaše balkone sve do mrazeva

LOBELIJA – Cvjetići veselih boja ukrašavaće vaše balkone sve do mrazeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lobelija je jedogodišnja biljna vrsta, u našim uslovima, dok u postojbini Južne Amerike ona je perena. Koristi se za ocvjetavanje žardinjera, posuda, rjeđe leja, uglavnom uvijek u kombinaciji sa drugim vrstama. 

Cvjetovi su veoma sitni, nepravilnog obilka, bijele, svijetloplave, tirkiznoplave, tamnoplave, roze i ljubičaste boje, jednobojni ili dvobojni, rjeđe nijansirani. Cvjeta od juna pa sve do mrazeva.

Najčešće se koriste sljedeće sorte:

  • polar F1 – 10 cm visine, bijele, lila i plave boje
  • blue night – zeleni listovi i plavi cvjetovi
  • kristallpalast – tamnolisna sorta, tamnoplavi cvjetovi.

Pored ovih sorti dosta se koristi i L.pendula – viseća lobelija, dužine oko 30 cm (half moon – dvobojna, plavo-bijela; sky moon – svijetloplava; blue moon – sa zelenim listovima i plavim cvjetovima).

Rasad se lobelije se sadi tokom maja i juna mjeseca. Pri sadnji na stalno mjesto zahtjeva sunčano do slabo zasjenjeno mjesto, rastresito zemljište i veoma obilno zalivanje.

Posljednjih godina, intenzivna je proizvodnja žalosne Lobelie, lobelia erinus pendula – čiji su zahtjevi isti , a izgled veoma atraktivan. Cvijet je najčešće u plavim, ružičastim, ljubičastim i bijelim tonovima, koristi se za sadnju u viseće korpe za vertikalno ozelenjavanje.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Vinka – Sadnja, njega, zalivanje, razmnožavanje

Prekrasne HORTENZIJE cvjetaju tokom cijelog ljeta sve do jeseni

Margareta – Sadnja, uzgoj, ljekovita svojstva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI