Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEriofidna grinja lista maline - Sve veći problem u proizvodnji maline

Eriofidna grinja lista maline – Sve veći problem u proizvodnji maline

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracillis) je u posljednjih nekoliko godina sve veći problem u proizvodnji maline.

Ova štetočina pripada grupi eriofidnih grinja, tijelo im je crvolikog oblika i veoma sitnih dimenzija. Dužina tijela odraslih jedinki se kreće od 115 do 130 mikrona. Prezimljavaju odrasle ženke u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića.

Sa kretanjem vegetacije, kad srednja dnevna temperatura prijeđe 11 stepeni, grinje počinju da se kreću i nastanjuju vršni dio pupoljaka maline, a kasnije migriraju na mlade listove na kojima se hrane sisanjem sokova. Na listovima, usljed ishrane, nastaje hlorotično šarenilo i deformacije koje su praćene povijanjem lisnog nerva na dole. Ovakvi simptomi se često miješaju sa simptomima virusnih oboljenja, te se ne sprovodi suzbijanje grinje što može dovesti do propadanja biljaka.

Suzbijanje

Phyllocoptes gracillis razvija veći broj generacija tokom godine, koje se međusobno preklapaju što znatno otežava suzbijanje. Strategija suzbijanja se sastoji u vizuelnim pregledima počev od aktiviranja imaga poslije perioda zimskog mirovanja. Cilj ovog tretmana je suzbijanje odraslih jedinki prije nego što dođe do polaganja jaja. Kasnije tokom vegetcije, ukoliko se registruje prisustvo grinja, neophodno je ponoviti zaštitu primjenom akaricida. U cilju suzbijanja eriofidne grinje primjenjuju se preparati na bazi abamektina.

Izvor: dipl. inž. Sandra Miletaković, PSSS Kruševac

PROĆITAJTE:

Obrada zemljišta u malinjaku – Obezbjedite dovoljno vlage

Izbor pogodnog mjesta i položaja za malinjak

TRULEŽ KORIJENA MALINE – Mladi izdanci u proljeće naglo venu i propadaju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI