Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoIzbor mjesta i položaja za kupinjak

Izbor mjesta i položaja za kupinjak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izbor mjesta i položaja za kupinjak – Kupina kao višegodišnja kultura ostaje na jednom mjestu 12-15 godina, te je stoga veoma važno da se za podizanje kupinjaka izabere pogodno mjesto i položaj.

Izbor mjesta

Najbolje je da kupinjak bude u blizini okućnice, radi lakšeg čuvanja u toku zrenja. Isto tako treba nastojati da se kupinjak podigne u blizini dobrog puta, radi lakše isporuke plodova.

Ukoliko se želi podići kupinjak na površini većoj od 10 hektara, onda treba obratiti pažnju i na mogućnost obezbijeđenja dovoljne radne snage za berbu plodova, odnosno da odabrano mjesto bude u blizini većeg sela ili grada.

Izbor položaja

Što se tiče položaja, kupina nema posebne zahtjeve, tako da može gajiti na svim ekspozicijama terena, ukoliko dozvoljavaju konfiguracija i fizičke osobine zemljišta. Ali, ipak, najviše joj odgovaraju malo nagnuti tereni, s nagibom 3-6º. Na takvim mjestima se ne zadržava voda i hladan vazduh, dok se preko zime duže zadržava snježni pokrivač, te žbunovi kupina manje pate od mrazeva.

U južnijim krajevima i na manjim nadmorskim visinama kupinjake treba podizati na sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim položajima, dok ih u sjevernijim krajevima i većim nadmorskim visinama valja podizati na južnim, jugoistočnim, istočnim i jugozapadnim položajima.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako obaviti ĐUBRENJE KUPINJAKA

KUPINA – Vrijeme i način sadnje

Osnovno đubrenje kupina u kasnu jesen

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI