Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEfikasni recepti za SEBOREJU

Efikasni recepti za SEBOREJU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svrbi vas koža? Na vlasištu se pojavljuju suve ljuskice koje teško uklanjate? Primjećujete otekline i crvenilo na koži, popraćeno neugodnim peckanjem? To znači da vjerojatno imate seboroični dermatitis (seboreju).

To je, sve češća, kožna bolest koja nalikuje psorijazi, ekcemima ili alergijskim reakcijama. Seboreja se može pojaviti bilo gdje na tijelu, a najčešće se javlja na području lica i vlasišta, odnosno glave.

Receti koji vam mogu biti od koristi:

Losion od peršuna

U 150 ml ključale vode ubacite kašiku peršuna i desetak listova zelene salate, pa kuvajte to 15 minuta. Potom sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Ovako dobijen losion koristite odmah nakon pranja kose: utrljajte ga u vlažnu kosu i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Zatim dobro isperite kosu.

Maska od kvasca

Pomiješajte dvije kašike kvasca sa šest kašika vode i ostavite to da odstoji pola sata, a zatim utrljajte u kožu glave. Nakon pola sata isperite kosu. Masku koristite jednom nedjeljno.

Melem od zelene gline i preslice

U 1 l vode naspite 7 kašika suve preslice, pa kuvajte to na umjerenoj vatri sve dok ne ispari polovina tečnosti. Dodajte zatim zelenu glinu, tako da dobijete gustu masu. Melem nanesite na kožu i ostavite 15 minuta da se osuši. Isperite mlakom vodom ili ostatkom čaja od preslice.

Izvor: Izvor: agrosavjet.com/Časopis Travar i pčelar

PROČITAJTE:

Ishrana protiv bakterije kandide

Da li su pihtije i želatin zdravi- Spas za kosti, hrskavicu i zglobove?

Ovako se pravilno konzumiraju orašasti plodovi i sjemenke

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI