Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNajezda smrdibuba - Potrebni su im naši stanovi!

Najezda smrdibuba – Potrebni su im naši stanovi!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović izjavio je za N1 govoreći o najezdi smdibuba, da se radi o vrstama koje su tropske i kada dođe zima, one nalaze mjesta gdje će da prezime, što su najčešće stanovi.
Potpuno su bezopasne za ljude, potrebni su im naši stanovi. Treba ih samo izbaciti, ne uzimati ih rukama. Mreže na prozorima su najbolje, nikakvo prskanje nema smisla, vrlo su otporne“, rekao je Tomanović.
 
Kako je objasnio Tomanović, radi se o mramorastoj azijskoj smrdibubi.
 
Postoji i zelena etiopska, ali ona je dosta ređa. Mramorasta je u Evropi oko 15 godina, a kod nas oko 5,6. Već tada je skrenula pažnju javnosti, jer se radi o vrstama koje su tropske i kada dođe zima, one nalaze mjesta gde će da prezime, tu građani imaju neprijatnosti zbog toga“, kaže on.
 
Vjerovatno niko nije pripremljen, kaže, da mu svaki dan ulaze desetine insekata u stan.
 
Tokom ljeta, one su napolju, na vegetaciji, a tokom zime traže mjesto da prezime, da bi na proljeće ponovo izašle i sadile jaja.
 
Problem je, ističe, što su velike štetočine u poljoprivredi.
 
Štete u Italiji su oko 500 miliona evra godišnje. Kod nas za sada ne prave toliko štetu, prate se“, kaže.
 
Kako je rekao, smrdibube se hrane biljkama.
 
Biljim sokovima, prije svega. Čak mislim da ne postoji nikakav preparat, nemaju prirodnih neprijatelja, jer ovo nije njihova postojbina. Mada su u Sjevernu Italiju unijeti neki njihovi paraziti koji uništavaju njihova legla, i u Sloveniju, pa je tu bolja situacija“, kaže Tomanović.
 
U nekim zemljama, poput SAD, dodaje, postoje neke feromonske klopke.
 
One ih privlače i na taj način ih love, koncentrišu ih na jedno mjesto“, kaže sagovornik N1. Ističe da su dijelovi grada gdje ima mnogo vegetacije naročito ugroženi, a da ih znatno manje ima negde gde je centalni, urbani dio.
 
Autor: N1

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI