Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajljepše jesenje cvijeće za baštu

Najljepše jesenje cvijeće za baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U izboru vrsta za jesenje kombinacije nemojte se zaustaviti na violama, hrizantemama ili nježnim asterima. Ako želite da baštu ili balkon u nastupajućim hladnim danima oživite vatrenim koloritom, prepustite se i perenama i žbunastim vrstama koje svoju punu ljepotu čak duguju jesenjim danima. Mnoge vrste mogu ispuniti sve vaše želje u potrazi za bojama.

Koralni zvončići (Heuchera)

Ova lisnodekorativna ljepotica bila je u drugom planu tokom ljeta, pošto su ljetnje cvjetnice sigurno odvukle pažnju. Sada koralni zvončići dolaze do punog izražaja. Žuti, i crveni varijeteti sa ponekim cvjetom lako će naći mjesto u nekoj od kombinacija.

Koralni zvončići

Slatki lozavi krompir (Ipomoea batatas)

Ipomee imaju toliko lijep kolorit krupnih listova da su nezamjenjive u jesenjem kontejneru. Jednostavno možete krajem ljeta otkinuti nekoliko vrhova ove lozice, zakoreniti ih na brzinu u vodi ili supstratu i posaditi u jesenju žardinjeru u kombinaciji sa nekom cvjetnicom.

Sedumi

Cvjetaju od kasnog ljeta do jeseni cvastima tamno pink i magenta boje. Nevjerovatno su zahvalni za gajenje u saksijama i žardinjerama u kojima mogu čak i prezimiti. Treba ih iskoristiti kao male puzavice koje će prekriti rub i stranice saksije. Izbor različitih boja listova dodatno će povećati  privlačnost ove biljke.

Ajuga (Ajuga)

Danas ima neodoljivih varijeteta ove biljke – od šarenih listova do burgundi. Ajuge ne traže posebnu njegu, a ako im povremeno dodate đubrivo bićete iznenađeni i brzinomm i ljepotom rasta. U saksiji ili žardinjeri spustiće grane preko ruba i lijepo je prekriti. Cvjetovi se pojavljuju tokom jeseni.

Ukrasna kopriva (Coleus)

Ništa nije tako šareno kao koleus ili ukrasna kopriva. Ukoliko u toku ljeta nije bila u dubokoj sjenci i dobro zalivana izgubiće intenzitet boja i potjeraće u cvjetna stabla koja nisu tako atraktivna. Zato je treba iskoristiti u jesen. Jednostavno je ukombinujte sa slatkim krompirom i ajugom. To bi mogla biti vrlo primamljiva jesenja žardinjera .

Vatreni grm (Pyracantha)

Ovo je dobro poznat jesenji žbun. Posađen u velikoj saksiji gubi svoj snažan rast i može da bude osnova za pravljenje jesenje kombinacije. Ako ga iz saksije gajite kao puzavicu, a oko nje posadite hrizanteme i astere, napravićete dobitnu kombinaciju. Ne zaboravite da ovako snažnoj biljci u ograničenom prostoru treba dodatna ishrana.

Vatreni grm

Zjevalica (Antirrhinum)

Kako zjevalice u toku ljeta brzo gube cvjetove i formiraju sjemene čaure, treba ih gajiti za jesenje dekoracije. U jesen njihove boje su intenzivne, a cvjetanje bujno. Blaže zime prežive i na otvorenom. Sjemenski varijetet Arrow nešto je nižeg rasta i bogatog grananja tako da može napraviti čitav cvjetni tepih.

Ukrasne trave

Ne zaboravite ukrasne trave. Za jesenji ukras preporučujemo plavu i zlatnu vlasulju. Inače, Gotovo sve perenske trave mogu se koristiti bez bojazni da ćete ih izgubiti u toku zime. Jednostavno se opustite i uživajte u ovim prvim svježim danima jeseni.

Ukrasno žbunje je pravi izbor ako želite da vaša bašta odiše dinamikom. Neke vrste svoju punu ljepotu pokazuju u jesen kada mjenjaju boju listova, dok neke svojim cvjetovima krase jesenje dane. Ako se, pak, odlučite za žbun raskošnih plodova, spremite se i na igru sa raskošnim bojama

Žbunje jesenjih cvjetova

Plava magla (Caryopteris)

Kariopteris ili plava magla omiljen je žbun zbog stotina plavih cvjetića koji u ranu jesen prekrivaju vrhove grana.

Plava magla

Kaluna (Calluna vulgaris)

Srebrni, žuti ili zeleni listovi u jesen postaju crveni, narandžasti, bronzani ili tamno zeleni. Cvjetovi su bijeli, crveni ili pink, a intenzitet boja jači je na kiselim zemljištima.

Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Izuzetan miris interesantnih žutih cvjetova ispuniće vašu jesenju baštu.

https://agrosavjet.com/hamamelis-lijeci-kozne-bolesti/

Raskoš jesenjih listova

Berberis (Berberis sp.)

Krase ga crveni i zlatni listovi, obilje žutih i crvenih plodova poput malog grožđa. Vrlo je zahvalan za šišanje i pravljenje različitih formi.

Berberis

Kletra, Slatki biber (Clethra)

Bijeli i roze cvjetovi pojavljuju se sredinom ljeta i imaju prijatan začinski miris. Listovi mjenjaju boju u jesen prije opadanja.

Fotergila (Fothergilla sp.)

Krasi je zlatno, skarletno i narandžasto lišće. U toku cijele sezone listovi su zelenkasto pepeljasti, a u proljeće biljka daje lijepe nježne bjeličaste cvjetove.

Hrastolisna hortenzija (Hydrangea quercifolia)

Cijele sezone listovi ove hortenzije su svjetlozeleni do žuti, a u jesen poprimaju raskošnu crvenu boju. Cvjeta u toku ljeta krupnim bijelim loptama.

Hrastolika hortenzija

Evonimus, Kurika (Euonymus)

Pravi izbor ukoliko volite crvene, zlatne i šatirane listove. Jednostavna je i laka za gajenje čak i za početnike.

Skimija (Skimmia j. Rubella)

Skimija je jedinstvena jesenja dekoracija. Raste kao zimzelen žbun koga u jesen krase pupoljci koji se otvaraju u proljeće i cvjetaju sitnim bijelim cvjetovima. Voli kiseliji supstrat.

Izvor: floraekspres.rs

PROČITAJTE:

Ukrasna djetelina – Prelijepa dekoracija za vaš vrt!

One cvjetaju cijelo ljeto – Minđuše ukras vašeg balkona!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI