Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaRiješite se štetočina u vašem vrtu pomoću DIJATOMEJSKE ZEMLJE

Riješite se štetočina u vašem vrtu pomoću DIJATOMEJSKE ZEMLJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dijatomejska zemlja (poznata i kao kremena zemlja) je sitni pijesak napravljen od silikatne sedimente stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja. Dijatomeje su mikroskopske jednostanične vodene biljke poznate još i kao alge kremenjašice.

Najvažnija karakteristika dijatomejske zemlje je ogromna moć upijanja i apsorpcije, pa se zato koristi za filtriranje voda, pića, ulja, i raznih hemikalija te kao insekticid.

Dijatomejska zemlja je kao insekticid najkorištenija u čuvanju uskladištenih poljoprivrednih proizvoda (poput žitarica u silosima).

Zbog velike moći upijanja prilikom dodira sa insektom dijatomejska zemlja smrtonosan.

Čestice dijatomejske zemlje hvataju se za tijelo insekta i oštećuju, pretežito adsorpcijom, a djelimično i abrazijom, zaštitni voštani sloj na tijelu insekta. Insekti gube vodu iz tijela kroz oštećeni sloj i ugibaju zbog dehidracije.

Dijatomejska zemlja, slično ostalim prašivima, ima i repelentno djelovanje na insekte.

Djeluje na sve insekte i za razliku od insekticida ne šteti ljudskom organizmu. Takođe ne reaguje ni sa drugim materijama.

U kućnoj upotrebi može se koristiti za zaštitu domaćih životinja od nametnika poput buva kod pasa ili malofaga kod kokoški. Dijatomejska zemlja je smrtonosna i za žohare.

U slučaju zaprašivanja povrća potrebno je kupiti tzv “food grade” dijatomejsku zemlju (zemlju koja je prečišćena i koja se može koristiti u prehrani). Ako se zaprašuje samo prostor između biljaka može proći bilo koja vrsta dijatomejske zemlje.

Suzbijte puževe, lisne vši i mrave

I puževi često prave štete u povrtnjaku pa u krug oko biljaka možete posipati dijatomejsku zemlju kako biste ih odvratili od pravljenja štete. Također, ovaj postupak djeluje i protiv mrava.

Riješite se i lisnih vši pomoću kremene zemlje. Jednostavno ju pospite po lišću ili pomiješajte s malo vode i nanesite raspršivačem. Za bolje rezultate preporučuje se ponavljanje postupka svakih nekoliko dana.

Pročitajte još:

Recepti za pripremu preparata od biljaka za suzbijanje štetočina i bolesti

Suzbijanje korova na organski način

Organski pesticidi koje možete sami da napravite

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI