Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Sušenje plodova oraha!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orah nakon berbe treba očistiti od zelenog omotača klapine, da ne bi došlo do oksidacije ljuske i jezgra.

Ljuske trebaju biti svijelte boje, po potrebi, može se obaviti pranje, najbolje čistom vodom, vodeći računa da ne dođe do kvarenja jezgra.

Orah sadrži oko 20-30% vlage, zavisno od vremena skupljanja i vremenskih prilika tokom berbe, tako da je sušenje obavezna mjera ali u što kraćem roku osušiti do 8% vlažnosti da ne dođe do tamnjenja jezgra čak i pojave buđi.

Uglavnom se orah suši prirodnim putem jer se radi o manjim količina, tanjim slojevima ili policama sa rešetkastim dnom u dobro provetrenim prostorima bez direktnog sunčevog zračenja.

Sušenje traje 1-2 mjeseca, minimalna su ulaganja u opremu i nema troškova za toplotnu energiju. Vještačkim putem se primjenjuje za veće količine oraha, pomoću kalorifera, proces sušenja najčešće traje 1-3 dana, zavisno od vlažnosti oraha u momentu berbe i sakupljanja.

Vještački sušenje ima prednosti, mogućnost sušenja većih količina oraha na malom prostoru, velika brzina sušenja, automatizovano mješanje i ravnomerno sušenje.

Mogu da se koriste silosi sa ventilatorima gdje se uduvava topao vazduh ili otvorene sušilice koje postepeno miješaju orahe zbog ravnomernijeg sušenja ili klasične komore namenjene za sušenje voća, voditi računa da temperature ne prelaze 40 ºC.

Membrana koja razdvaja dvije polutke oraha ukoliko je krta i pri savijanju se lomi, orah je suv, ukoliko je elastična treba još da se dosuši..

Izvor: Psss.rs Goran Svetozarević,dipl.inž.voćarstva

PROČITAJTE:

Najznačajnije BOLESTI ORAHA!

Metode i vrijeme berbe oraha

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI