Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti10 čudnih stvorenja koje su stvorili naučnici

10 čudnih stvorenja koje su stvorili naučnici

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnoge stvari se rade u ime nauke. Postoji potreba da se unaprijedi naša tehnologija, kako bi se obezbjedila hrana za rastuću svetsku populaciju, ili da se obezbede lijekovi za bolesti.

Od životinja, do klonova, pa čak i jedne divlje i lude ideje, pogledajte našu listu od 10 životinja kreiranih od strane nauke.

1.Providna žaba – Žabe dolaze u gotovo svakoj boji – od bezizrazne zelene, do živopisnih žutih i crvenih tropskih srodnika. Neke žabe su čak i transparentne i možete vidjeti kroz njih, što je vjerovatno ono što je japanskim naučnicima dalo ideju da stvore providnu žabu, spajajući gene žaba sa neobično blijedom kožom. Kod ovih žaba njihova koža je providna od njihovih ranih života.

2.Envajroping – Ovo bi moglo biti malo gadno, ali Envajroping je genetski konstruisan da proizvodi manje od 65 odsto fosfora kroz urin i fekalije. Ekološki, svinje su veoma destruktivne za zemlju na kojoj se uzgajaju.

3.Pčele ubice – Možda mislite da su pčele ubice prirodna vrsta. Međutim, ono što je malo poznato o tim stvorenjima je da su slučajno napravljene od strane naučnika koji su pokušavali da povećaju proizvodnju meda i umesto toga završili sa pčelom ubicom.

4.Super krave – Belgijska superkrava je poznata kao mutantna vrsta goveda. Poreklo seže od 1800-ih godina kada su belgijski naučnici i farmeri odlučili da ukrštaju domaću stoku sa kratkonogim govedima.

5.Genpeti – Dobro, ovo nije prava životinja koju su stvorili naučnici, ali Genpet mora biti na ovoj listi i vjerovatno je jedna od najvećih prevare u modernoj istoriji.

6.Sterilna ružičasta larva moljca – to je ozbiljna štetočina kada je u pitanju uzgoj pamuka. Mlade larve nanose štetu biljci pamuka tako što se njom hrane.

7.Glo ribe – U početku možda ne izgleda kao da su ove ribe stvarne, ali jesu. Glofe su brend genetski modifikovane fluorescentne ribe.

8.Providna zlatna ribica – Postoji mnogo razloga kako bi se genetičkim inženjerstvom stvorila bića poput providnih pacova, žaba, pa čak i zlatnih ribica.

9.Ovca Doli – 5. jula 1996. godine, ovca Doli je ušla u biotehnološku istoriju kada je postala prva klonirana životinja iz odraslih somatskih ćelija.

10.Farmaceutske kamile – Mnogi ljudi to ne znaju, ali mlijeko kamila se može koristiti za proizvodnju farmaceutskih proteina koji se koriste za lijekove. Stvaranje genetski modifikovanih kamila je pravi jeftin način za njihovu proizvodnju.

Izvor: Webtribune

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI