Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro Savjet10 baštenskih poslova koje morate uraditi u martu

10 baštenskih poslova koje morate uraditi u martu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mart mjesec prvih baštenskih radova. Dobra priprema je važna isto koliko je važna i sjetva, žetva… Evo šta obavezno treba da uradite u martu, ako posjedujete baštu ili dvorište:

1. Kupite sjemena koja su vam neophodna za baštu, dvorište, žardinjere. Većina cvijeća koje niče iz sjemena, sije se u prvoj polovini marta.

2. Ako već niste to uradili u februaru, mart je mjesec kada sjeme za paradajz, papriku, cvijeće – sijete u čašice za rasad i čuvate unutar kuće.

3. Prekopajte baštanske leje, izvadite korov, poravnajte zemlju i ostavite je neka se “izmrzne i prospe” od martovskog mraza.

4. Ruže orežite, okopajte oko njih zemlju, nađubrite ih i pospite malč.

5. Baštu pospite đubrivom (najbolje organskim, ali ni vještačko đubrivo nije loša ideja).

6. Ako imate šparoge posađene u bašti, sada je vrijeme da sa njih pokupite opalo lišće i da rukama uklonite travu. Nađubrite šparoge i dobro ih zalijete.

7. Posadite nove sadnice voća, pri tome vodeći računa da nisu gusto zasađene.

8. Orežite voće

9. Iz šume uzmite jagorčevinu, ljubičice i visibabe, sve sa sa korijenom i zasadite po travnjaku – sljedećih godina će se ove šumske ljepotice proširiti vašim travnjakom i veseliti vas s prvim danima proljeća.

10. Sada je dobro vrijeme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Za početnike u povrtarstvu – Četri savjeta za uspješnu baštu

Malčiranje za početnike – Zašto, kada i kako?

Povrće u vreći – Uzgoj koji obećava dobru berbu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI