Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZvončić - Čitavog ljeta krasi prostor mnoštvom cvjetova

Zvončić – Čitavog ljeta krasi prostor mnoštvom cvjetova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zvončić pripada porodici Campanulaceae kojih ima više od 200 različitih vrsta. Mi ćemo se zadržati na Campanula isophylla koja je porijeklom iz Italije. Ovo je mala, nježna sobna biljka koja čitavog ljeta krasi prostor mnoštvom lepih zvezdastih zvončića. Višegodišnja je biljka, koju, ako zimi orežemo, naproleće će bujno da izraste.

Nega zvončića

Zvončić ljeti može da raste i napolju, zimi izdržava i do 7°C. Najbolje raste na temperaturi oko 15 °C. Treba joj dosta svjetlosti, ali ne direktne. Ako nema dovoljno svjetlosti, manje će da cvjeta a i listovi će da omlitave. U periodu rasta, treba je svakodnevno zalivati, što zavisi i od mjesta gdje stoji. Ako je zvončić okrenut sjeveru zaliva se na dva, tri dana. Zimi je zalivamo na 7-10 dana. Odgovara joj tvrda voda. Dok raste, treba je djubriti tečnim djubrivom na 2-3 nedelje. Prija joj vlažan vazduh, prskajte je, ali ne dok cvjeta.

Prčitajte: Asparagus – Dekorativna biljka koja ukrašava zatvorene prostorije i balkone

Presadivanje

Presadjuje se jednom u godini, dvije i to na proljeće. Kad se ukloni stara zemlja, dodaje se nova i pritom se ne mijenja veličina saksije.

Kako se razmnožava zvončić

Zvončić se razmnožava sjemenom ili izdancima koje smo odsekli u proljeće.

Sjeme sijemo u avgustu u hranljiv kompost, obezbedujući pri tom dobru vlagu i temperaturu 15-18 °C. Posle tri mjeseca imamo dovoljno veliki rasad da posadimo u pojedinačne saksije.

Ako sadimo odsječene izdanke, obavezno ih prvo potopimo u preparat za zakorenjivanje, zatim stavljamo u saksiju sa kompostom koji je sa primesama krupnog pijeska,

Ako su listovi žuti – zvončić nema dovoljno svjetlosti ili je treba prihraniti.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI