Nedjelja, 2 Aprila, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZLATAN SAVJET ZA ČUVANJE MUŠKATLI PREKO ZIME - Ni tokom hladnih mjeseci...

ZLATAN SAVJET ZA ČUVANJE MUŠKATLI PREKO ZIME – Ni tokom hladnih mjeseci ne traže mnogo, a na proljeće će biti bujne i zelene

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muškatla je jedna od omiljenih cvjetnica koja cvijeta od proljeća do jeseni. Čim počne hladnije vrijeme, potrebno ju je unijeti unutra i obezbijediti uslove za period mirovanja. Evo kako možete da sačuvate muškatle preko zime

Cijelog leta krasile su našu terasu, a mnoge nastavljaju da cvjetaju i dalje, iako je uveliko počela jesen. Kao višegodišnja biljka, muškatla može da prezimi i da na proljeće ponovo obraduje svojim prelijepim cvjetovima, ali jedino ako se unese unutra.

Prije nego što ih unesete, oslobodite ih suvih, ali i zdravih cvjetova, kao i u suvih listova kako biljci ne bi oduzimali energiju. Da biste uspjeli da sačuvate ovo cvijeće, neohodno je da mu obezbijedite adekvatne uslove.

Pročitajte: Kako da vam muškatle bolje cvjetaju

Stavite ih u prostoriju gdje je temperatura između 5 i 12 stepeni Celuzjusa i ima prirode svjetlosti. Tokom zime, one su u periodu mirovanja, a ako ih stavite u toplu i mračnu prostoriju, pojaviće se tanki i blijedi izdanci. Oni nisu dobar znak, naprotiv, iscrpljuju biljku, pa će na proljeće biti slaba i biće joj veoma teško da se oporavi.

Koliko se zaliva?

U toku “zimskog sna” muškatlama nije potrebno mnogo vode – zalivaju se povremeno. Dovoljno je jednom u dvije nedjelje ili čak jednom u mjesec dana. Što se tiče prihrane, nema potrebe za tim sve do marta, jer je bijlka u fazi mirovanja i odmora.

Šta je potrebno uraditi kada stigne proljeće?

Kada stigne proljeće, potrebno ih je orezati, tako što se skrate vrhovi i biljka zalije. Nemojte je odmah stavljati na direktno sunce. Ostavite joj nekoliko dana da se postepeno prilagodi novim uslovima. Poslije tri nedjelje potrebno ju je presaditi, redovno zalivati u po potrebi prehranjivati odgovarajućim đubrivima koje možete napraviti i sami.

Đubrivo se može napraviti i od prirodnih, ekoloških sastojaka koji ne zagađuju prirodnu sredinu, a pomoći će biljci da brže napreduje.

Pročitajte: Recept za prirodni stimulator rasta mladih biljaka od ljuski luka

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI