Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZima u vrtu: Posadite cvijeće i žbunove koji cvjetaju i zimi

Zima u vrtu: Posadite cvijeće i žbunove koji cvjetaju i zimi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bašte su zimi gole, sive i sumorne. Ipak, postoji način da se malo boje unese u vrt. Dovoljno je samo napraviti pravi izbor biljaka. 

Za održavanje su najjednostavniji višegodišnji listopadni ili zimzeleni žbunovi koji zimi cvjetaju.

Od listopadnih vrsta to su:

  • žuti i crveni hamamelis,
  • vrijes,
  • zimski jasmin i
  • forzicija

Žuti i crveni hamamelis (Hamamelis Virginiana et Japonica) cvjetaju dugo, od januara do aprila. Podnose različite zemljišne uslove.

Vrijes (Ercia Herbacea er Carnea) cvjeta u više nijansi ružičaste i crvene, a ima i hibrida bijelih cvjetova. Bolje uspijeva na tresetnim zemljištima. Nježni žbunovi vrijesa najljepše djeluju posađeni u grupama.

erika
Foto: Pixabay/Vrijes

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) otvara lijepe žute cvjetove već početkom godine i cvjeta do kraja proljeća. Pogodan je za “maskiranje” ružnih zidova, jer naraste do pet metara.

Zimski jasmin
Foto: ogrodowisko.pl / Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum)

Forzicija (Forsythia) rano i obilno cvjeta. Žuti zvonasti cvjetovi i listovi koji su ljeti tamnozeleni, a u jesen crvenkasto-purpurni, daju posebnu ljepotu ovom žbunu. Forzicija brzo raste i skromnih je zahtijeva prema zemljištu, ali joj je potrebno dosta svjetla. Često se javlja samoniklo.

Zimzeleni grmovi zimi oživljavaju baštu, a ljeti služe kao pozadina raskošnim, trajnim cvjetnim bokorima ili listopadnim žbunovima. Nijanse boja njihovih listova su mnogobrojne, ali se i dalje stvaraju novi hibridi neobičnih boja.

Od zimzelenih vrsta to su:

  • japanska dunjarica,
  • mahonija,
  • božikovina

Japanska dunjarica (Chaenomeles japonica) otporna je prema suši, mrazu, dimu i otrovnim gasovima u vazduhu. Raste sporo, ali cvjeta obilno na sunčanim mjestima i plodnim zemljištima. Sade se pojedinačni žbunovi po travnjacima ili u grupama za žive ograde.

Mahonija (Mahonia aquifolia) je najotpornija zimzelena vrsta prekrasnih žutih cvjetova. Voli vlažno humusno, blago kiselo zemljište. Najbolje uspijeva u polusijenci.

Božokovina ili zelenika (Ilex aquifolium) je snažan žbun tamno zelenih, sjajnih listova, koji su po obodu trnoviti. Cvijet je sitan, žut, a plod crvena koštunica. Ovaj dugovječan žbun najbolje uspijeva na vlažnim zemljištima.

Najljepši i najbogatiji plodovima su:

  • vatreni trn
  • dunjarice

Vatreni trn (Pirracantha) ima oštre trnove i sitne, bijele cvjetove. Plodovi su sitni, brojni, crveni i narandžasti. Otporan je na sušu, a raste i na kamentim terenima. Dobro podnosi orezivanje.

Vatreni trn (Pirracantha)

Dunjarica (Cotoneaster horizontalis) odlikuje se raskošnim narandžastim bobicama. Uspijeva na različitim zemljištima i smatra se veoma medonosnim žbunom.

Dunjarica
Dunjarica (Cotoneaster horizontalis)

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI