Četvrtak, 2 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZašto u bašti rastu pečurke i da li treba da ih se...

Zašto u bašti rastu pečurke i da li treba da ih se riješite?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada početnici u baštovanstvu vide nekoliko pečuraka koje su se iznenada pojavile u bašti odmah slijedi i pitanje šta to znači i da li nešto nije u redu sa zemljom. Bilo da ste početnik ili iskusan baštovan sigurno vas interesuje odgovor.

Dobra vijest je da se pečuraka u bašti ne treba bojati, ali ostaje da objasnimo zašto se pojavljuju i zašto nisu štetne za biljke u bašti.

Pečurke uglavnom rastu na zdravom tlu i, zapravo, vrlo su korisne za baštu i biljke.

Pročitajte: Zarada i lijek: Gdje i kako se gaje ljekovite pečurke

One su znak da je zemljište zdravo i praktično nema potrebe da ih uklanjate. Razlog zašto će pečurke napredovati samo u zdravoj bašti je taj, što se oslanjaju na siguran izvor hranljivih materija. Za razliku od biljaka, pečurke nemaju korijen i zavise od svojih spora koje se prikače na izvor hranljivih materija. Zdrava bašta pruža obilje hrane za spore.

Ipak, ukoliko želite da se riješite pečuraka u bašti (ili na travnjaku), jednostavno, uberite pečurke, dodajte azot u zemljište, uvjerite se da se zemljište dobro drenira i vodite računa da u tom području nema otpadnog biljnog materijala koji se razlaže.

Koristi od pečuraka koje rastu u bašti

Postoje 4 koristi od pečuraka koje rastu u bašti, a to objašnjava Ken Laina u svom priručniku „Gljive prijatelji ili neprijatelji travnjaku i bašti“.

1. Pečurke povećavaju količinu hranljivih materija koje biljke apsorbuju.

2. One pojačavaju otpornost biljaka na bolesti, jer svi dodatni hranljivi sastojci će da pomognu biljkama da postanu zdrave i jake, što će ujedno smanjiti šanse da biljke obole. Pečurke su, takođe, odličan borac protiv neželjenih bakterija koje izazivaju plijesan, pa nije toliko potrebno brinuti oko, na primjer, sive plijesni.

3. Pečurke omogućavaju biljkama bolju apsorpciju vode.

4. Ubrzavaju stopu rasta biljaka.

Pročitajte: Kako da zamrznemo vrganje?

Još jedna prednost gljiva je ta, što one rade razgradnju mrtvih biljaka ili životinja i vraćaju ih nazad u zemlju, dodajući na taj način hranljive materije. To znači da, ako gljive pronađu bilo šta mrtvo u dvorištu, bašti ili na travnjaku, razložiće i u zemlju ubaciti bezbroj hranljivih elemenata, a da baštovan nije ni prstom mrdnuo.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI