Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZašto je dobro da povremeno zapalite listove žalfije u kući?

Zašto je dobro da povremeno zapalite listove žalfije u kući?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žalfija je na ovim prostorima od davnina poznata kao ljekovita biljka. Naši preci su je koristili za istjerivanje zla, ali i za liječenje mnogih bolesti.

U raznim krajevima je nazivaju raznim imenima – kadulja, pelin, kaloper, bijeli džiger, slavulja… što samo govori o tome koliko su je naši preci koristili.

Ova ljekovita biljka ima široku medicinsku primjenu i ulazi u sastav mnogih lijekova. Njena ljekovitost potiče od isparljivih etarskih ulja, onda zamislite koliko je zdravo udisati njena isparenja.

Pročitajte: Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

Bilo da je ljeto ili zima, da su prozori otvoreni po ceo dan ili su zatvoreni, vazduh u našoj kući je pun raznih otrova i mikroorganizama. Ako hoćete da se riješite ovih, nepoželjnih materija, pročistite vazduh u svojoj kući ili, kako bi naši stari rekli – da istjerate zlo, najbolje ćete to uraditi pomoću žalfije. Istraživanja su pokazala da kada okadite prostoriju žalfijom, uništi se čak 94 odsto bakterija iz vazduha. A kada su istraživači ispitali vazduh sljedećeg dana, on je i dalje bio čist.

Sve što treba da uradite jeste da suve listove žalfije savijete u “štapić”, zapalite jedan kraj i odmah ugasite. Nakon toga ona će početi da se žari i da dimi.

Ako ovo budete radili svakih nekoliko dana, uradićete mnogo za svoje zdravlje. Spriječićete glavobolje, kašalj i respiratorne infekcije, smanjiti mogućnost od dobijanja raka pluća i srčanih bolesti i tretirati hronični umor i astmu.

Pročitajte: Žalfija: Prirodni antiseptik i antibiotik

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI