Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZA RASKOŠAN IZGLED TERASE U APRILU POSADITE OVO CVIJEĆE

ZA RASKOŠAN IZGLED TERASE U APRILU POSADITE OVO CVIJEĆE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Počinjemo sa pripremama za baštu i terasu, a one se ove godine ne mogu zamisliti bez prekrasnih – dalija.

Kako se sade dalije u saksiji?

Dalija je biljka prekrasnih cvjetova koja vodi porijeklo iz Meksika, a jedna je od onih biljaka koje obožvaju sve žene širom planete, jer ko može da odoli ovim elegantnim dugim laticama u jarkim bojama.

Iako na prvi pogleda djeluje da je teško gajiti ovaj cvijet u saksijama, sa par naših savjeta sigurni smo da će vam uspjeti iz prve.

Kako se sade dalije u saksiji?

Ove biljke je vrlo lako nabaviti u rasadnicima, jednostavne su za održavanje, a cvjetaju tokom cijelog leta.

Za sadnju dalija su nam prvo potrebne sadnice dalija. Obično su već dostupne u rano proljeće, a tada ih je nabolje i posaditi budući da će se onda razvti u vrijeme najtoplijeg vremena usred ljeta i time dati vašoj bašti i terasi raskošan izgled. Ako pak odlučimo da ih sadimo tokom ljeta, cvijet će se pojaviti u jesen ako je vrijeme blago, ali češće se dešava da cvijet ne rodi i da ćete ostati samo sa listovima.

Saksija za cvijeće

Saksija u kojoj raste mora da ima rupe u dnu tako da voda za navodnjavanje koju zemlja nije upila izlazi napolje, jer ako ostane unutar korenja, istruliće. Ova saksija mora da bude širine oko 20 centimetara i toliku ili malko veću dubinu.

Pročitajte: CVJETNI KALENDAR – Kada se sadi koje cvijeće po mjesecima?

Supstrat

Nije baš obavezni ali kako bi se izbeglo truljenje, vrlo je važno odabrati kvalitetnu, laganu podlogu koja zadržava vlagu, ali istovremeno olakšava brzo odvođenje vode.

Kanta za vodu

Nakon svake sadnje morate temeljno zalivati. Dobro navlažite zemlju kako bi se plod mogao što pre hidratizovati i niknuti. Dakle, bitan je dobar tuš od najmanje 1 litre vode.

Korak po korak

Sad kad imamo sve, vrijeme je da se bacimo na posao:

Saksiju napunimo supstratom

Jednom kada imamo rizom, saksiju obima najmanje 20 cm mora se napuniti više-manje do pola univerzalnim supstratom za biljke pomiješanim s 20 ili 30% perlita. Moramo ga napuniti potrebnom količinom zemlje, vodeći računa da rizom bude potpuno prekriven.

Uzmemo rizom i stavljamo ga u cenatar, pažljivo da se ne slomi, vodeći računa da je najuži dio usmjeren prema gore, budući da će odatle izlaziti lišće, a kasnije i cvjetovi biljke.

Završili smo punjenje

Nakon toga, moramo dodati još supstrata, da budemo sigurni da je saksija gotovo u potpunosti napunjena. Preporučljivo je da nivo podloge bude centimetar ili tako malo ispod ivice saksije, jer na taj način kad zalivamo, nećemo izgubiti vodu.

Zalivamo

Sada je zalivanje prioritet. Morate to raditi malo po malo, inače će voda izbacivati preveliku količinu supstrata iz saksije. Dakle, polako.

Ako ste uradila sve do sada, neće proći puno vremena i lišće će početi da izlazi. Zapravo to obično čine u roku od 7-10 dana, sve dok je tlo vlažno.

Kakva je nega potrebna dalijama?

Kada dalije počnu da rastu, potrebno je da im obezbijedite mjesto u dvorištu ili terasi gde će imati najmanje 4 sata direktnu sunčevu svjetlost.

Navodnjavanje: zalivati 2-3 puta nedeljni, manje ako kiša često pada ili je zima. Učinite to ranije ujutru, ili bolje još kasno popodne.

Tokom perioda cvjetanja važno je da obogaćujete zemlju đubrivom za cvijetnice ili lukovice, prateći uputstva navedena na pakovanju.

Rezanje: Suvo lišće i uvenulo cvijeće morate rezati samo prethodno dezinfikovqnim makazama.

Kada lišće nikne, možete ga ostaviti u toj saksiji tokom cijele sezone ili ga premjestiti u veći nakon što prođe makar mjesec dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI