Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZa bujne ruže ključna je rezidba: Evo savjeta stručnjaka

Za bujne ruže ključna je rezidba: Evo savjeta stručnjaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada orezujete grm ruže, važno je paziti na oblik biljke.

Ako u svom vrtu imate dobro ukorijenjene ruže, najbolje vrijeme za njihovo orezivanje je krajem zime u rano proljeće. No, prije nego što počnete provjerite kada orezati sortu koju imate. Ako imate nepoznatu ružu, koju ste dobili na poklon ili ste ju naslijedili u novom vrtu, tada ju obrežite krajem veljače ili ožujka. Načela rezidbe  Imajući to na umu, stručnjak za vrtlarstvo i hortikulturist Adam Pasco podijelio je načela rezidbe ruže, piše Jutarnji.hr.

Za početak trebate nositi debele vrtlarske rukavice kako bi se zaštitili od trnja na ružama. Također, koristite jako oštre škare jer su neophodne za rezanje debelih stabljika.

Pročitajte: Ako želite da vam ruže bujno cvjetaju, ovaj korak nikad ne smijete da preskočite

Kad orezujete ruže, odmaknete se i pogledajte grm kako biste shvatili gdje će se cvijeće formirati. Ako na vašem grmu ruža još uvijek ima starih prošlogodišnjih cvjetova, potrebno ih je odrezati kako bi ste potaknuli snažan, novi rast u ljetnim mjesecima. Prva stvar koju vrtlari trebaju učiniti je ukloniti mrtve grane s grma ruže. Pregledajte biljku i potražite stare stabljike koje se mogu potpuno orezati. One mogu izgledati poput panjeva na biljci, a mogu biti i na dnu biljke. Panjeve ili stare grane možete potpuno ukloniti jer iz njih nećete dobiti novi rast. Pazite na oblik  Staro lišće s crnim mrljama također treba ukloniti jer je to čest znak gljivične bolesti. Uklanjanjem lišća i obrezivanjem spriječit ćete širenje bolesti ili prijenos na novo lišće.

Kada orezujete grm ruže, važno je paziti na oblik biljke. Adam je predložio da ciljate na grm “otvorenog oblika” kako biste izbjegli stabljike koje rastu prema unutra. Ako imate stabljike koje rastu prema unutra ili su okrenute prema unutra, treba ih orezati kako bi središte biljke ostalo otvoreno i prozračno. Otvorena struktura omogućuje kruženje zraka oko biljke dok raste. Nakon što je sredina grma otvorenija, uklonite stare cvjetne stabljike i odrežite ih do novog pupoljka. Potražite pupoljke niže niz stabljiku koji su usmjereni prema van, a zatim napravite rez malo iznad pod kutom. Rezanje pod kutom omogućuje lako otjecanje padalina.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI