Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZa 50 grama 65 eura: U Srbiji se proizvode i prodaju ekskluzivni...

Za 50 grama 65 eura: U Srbiji se proizvode i prodaju ekskluzivni proizvodi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novi Sad — Nedavno je B92 objavio da se u jednom novobeogradskom marketu mogu kupiti banane koje koštaju čak 10eura po kilogramu.

Cijena je tolika jer nije riječ o običnim bananama na koje smo navikli, već o crvenim.

Da i Srbija ima šta da ponudi onima sa dubljim džepom, odnosno da proizvodi ekskluzivne, rijetke i skupe proizvode potvrđuje sljedećih nekoliko primjera.

Naime, na proljeće će se u Bobovu kod Svilajnca otvoriti farma magaraca sa koje bi narednih godina na srpsko, a potom i evropsko tržište, trebalo da stižu proizvodi ove životinje – magareće mlijeko i prerađevine, piše Dnevnik. Magareće mlijeko trenutno dostiže cenu od 40 do 50 evra po litru.

Specijalni rezervat prirode „zasavica“ već nudi magareće proizvode na tržištu, pa se tako decilitar likera od magarećeg mlijeka prodaje za 10 eura, dok 50 grama magarećeg sira, jedinstvenog i najskupljeg na svijetu, košta čak 65 eura, piše novosadski list. Za istu količinu običnog magarećeg sira potrebno je izdvojiti 50 eura.

U prodavnici gdje se mogu naći magareći sir i liker prodaju se i kozmetički proizvodi, pa je tako u ponudi noćna krema za lice od magarećeg mlijeka po ceni od 25 eura dok sapun od njega košta 5 eura.

Na policama je i kulen, ali od konjskog mesa, i košta 25 eura za kilogram.

Svinjsko meso je posljednjih mjeseci poskupelo i potrošači ga sve manje kupuju, ali to nije uticao na to da se na našem tržištu smanji ponuda mesa mangulice.

Dok za kilogram slanine obične svinje treba platiti oko 7 eura, slanina mangulice košta oko 15 eura. Slično je i kada je kulen u pitanju – kilogram kulena od mangulice košta 50 eura, a šunke 20 eura, dok je kilogram masti mangulice oko 5 eura iako je cijena proizvoda od običnih svinja i do pet puta manja.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI