Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoVrijeme sjetve kukuruza - OPTIMALAN ROK

Vrijeme sjetve kukuruza – OPTIMALAN ROK

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruz je toploljubiva biljka i treba ga seiati kada se temperatura zemljišta na dubini sjetve (5-7cm) ustali na 10-12 stepeni. Optimalni period u našim uslovima najčešće pada između 15 i 25 aprila. To je tako teoretski.

U praksi je bitno konkretno za svaku godinu i svaku njivu precizno odrediti vrijeme sjetve. U nekim godinama optimalni rok može biti i 10 april, a nekada tek 20 april.

Neki proizvođači siju kukuruz već krajem marta. To je rizično, ukoliko zahladi, period od sjetve do nicanja u takvim uslovima može da se ~rastegne~ i na više od 20 dana, a imperativ je da kukuruz što prije nikne.

Skeme koje dugo stoji u hladnoj i vlažnoj zemlji podložno je truljenju i napadu žičara, što rezultuje u smanjenom sklopu, odnosno proređenom usevu.

Broj biljaka po jedinici površine je najvažnija komponenta prinosa i ako nema dovoljno biljaka ne može se očekivati visok prinos.

Višegodišnja istraživanja su pokazala da je najbolje vrijeme za sjetvu kukuruza u prvoj dekadi aprila.

Sjetva u prvoj dekadi aprila u povoljnim godinama jednaka je, po prinosu, sjetvi u prvoj dekadi maja, ali je u nepovoljnim sušnim godinama, kakave su kod nas u većini, u značajnoj prednosti.

U takvim sušnim godinama sjetva u prvoj dekadi aprila može dati veći prinos i za tri tone od setve u prvoj dekadi maja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI