Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVrijeme je za rezidbu jagode i primjenu preparata na bazi bakra

Vrijeme je za rezidbu jagode i primjenu preparata na bazi bakra

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je za rezidbu bočnih prirasta (krunica) ili glava koje se pojavljuju u većem broju u drugoj i trećoj godini gajenja jagode. 

Sada, nakon stabilizacije vremenskih prilika, preporučuje se uklanjanje starog lišća i njegovo iznošenje iz zasada i uništavanje. Preporuka Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja je da se skinu svi prezimili listovi, kako suvi tako i svježi, ali da se pazi da centralni pupoljak ostane neoštećen.

Rezidba jagode

Takođe, u ovom periodu se vrši i rezidba bočnih prirasta (krunica) ili glava koje se pojavljuju u većem broju u drugoj i trećoj godini gajenja jagode. Preporuka je da se ostavi 3 do 4 krunice koje su najbolje razvijene. Ovom mjerom se sprječava razvoj prevelikog broja slabo diferenciranih cvasti, koje daju sitnije plodove.

Pročitajte: Za veći rod i kvalitetnije plodove OREŽITE JAGODE

Sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena i dezinfekcije rana nastalih uklanjanjem lišća i rezidbom krunica na biljkama jagoda, preporučuje se primjena preparata na bazi bakra. Primjenu hemijskih mjera zaštite bi trebalo sprovesti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem dijelu dana.

Jagode u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od devet i više listova razvijeno do početka cvjetanja. Vizuelnim pregledom zasada jagoda u plasteničkoj proizvodnji, registrovana su oštećenja na listovima i cvjetovima od niskih jutarnjih temperatura, koje su u predhodnom periodu bile u značajnom minusu. Oštećenja na cvjetovima nastaju pri temperaturama nižim od -2,2°C. Osjetljivost cvjetova na mraz varira u odnosu na razvojnu fazu. Otvoreni ili djelimično otvoreni cvjetovi su mnogo osjetljiviji od čvrsto zatvorenih. Izmrzle cvjetove bi trebalo iskidati i ukloniti iz zasada.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI