Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoRadovi u pčelinjaku u aprilu

Radovi u pčelinjaku u aprilu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U aprilu kao i u svim nadolazećim mjesecima pčelarske sezone nastavljamo održavanjem postavljenih higjenskih pojilica u pčelinjaku. Ne zaboravimo voda mora biti prisutna u pčelinjaku tokom cijele sezone.

pčelarska oprema

Ukoliko zbog lošeg vremena koje traje duže vrijeme pa nema većeg unosa u aprilu nastavljamo sa prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama bilo sirupom. Hrane pčelama nikad ne smije nedostajati.

Ukoliko smo na vrijeme, kao i svaki imalo savjestan pčelar, postavili higijenske pojilice pčele su već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju redovnim posjećivanjem pojilica. Primijetimo li da pčele ne posjećuju pojilice u jednu ili dvije tegle možemo dodati malo razrijeđenog meda ili šećernog sirupa koji smo pripremili za stimulativnu prihranu. Možemo također pomiješati vodu sa malo soka (sirupa ili gotovog gaziranog). To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posjećivati pojilice.

U mjesecu aprilu treba obavezno postaviti “lovce/mamce” za stršljene i ose jer će ti “posjetioci” pčelinjaka takođe posjetiti slatku umjetnu pašu. Ukoliko iz nekih razloga nismo sada je vrijeme za detaljan pregled svih pčelinjih zajednica koji vršimo za mirnog vremena na temperaturi iznad 15°C ne ispod i ne po vjetrovitom vremenu.

Sam pregled vršimo brzo i bez prevelike trešnje i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg legla. Sama legla ukoliko nisu dobro raspoređena premještamo na sredinu košnice gdje će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu, a time smo dobili i daljnji prostor za daljnje zalijeganje matice. Razdvajanje legla nije preporučljivo gotovo nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često u odnosu na dnevne puno niže.

Zajednicama koje smo uspjeli prezimiti na jednom nastavku dodajemo drugi, dok onima koje smo uzimili na dva premještanjem gornjeg i donjeg nastavka uz rotaciju gornjeg nastavka (dio koji je bio okrenut prema letu okrećemo tako da bude okrenut prema zadnjem dijelu košnice). Pčelama to stvara dodatan privid unosa jer će premještati zalihe meda pa će time i sama matica intezivnije polagati jajašca.

Pročitajte: Opasna bolest pčela, može biti kobna za društvo

April je mjesec kada se kod proizvođača matica određuju pčelinja društva iz kojih će odabrati najbolje zajednice i odrediti ih za daljnji uzgoj. O toj temi nećemo pisati jer je uzgoj matica izdvojeno pogavlje pčelarstva, a načina uzgoja matica za vlastite potrebe ima kako kod nas tako i u svijetu koliko i pčelara. Težnja i orijentacija svakog pčelara trebala bi se odnositi isključivo na poslove za koje smo se opredjelili. Time se ostvaruju veći i kvalitetniji prinosi, a vremenski nikad nećemo biti u “škripcu”.

Krajem aprila obično je vrijeme za prvu jaču pčelinju pašu kada cvijeta uljana repica. Do tada na voćnoj paši trebali bi već izjednačiti jačinu svih pčelinjih zajednica u pčelinjaku.

pčelarska oprema bosna i hercegovina

 

Aprilski poslovi u pčelinjaku:

 1. Higijenske pojilice koje smo postavili treba redovno održavati /čistiti/ mijenjati vodu
 2. Obavezno izvršiti detaljan pregled pčelinjih društava ako već nismo do sada pregledali zbog lošeg vremena
 3. Potrebno je pratiti stanje i razvoj pčelinjih zajednica da bi pravovremeno mogli izvršiti proširenje legla
 4. Poklopljen med treba otklopiti kako bi oslobodili prostor matici i napravili prividan unos meda
 5. Oduzimamo višak cvijetnog polena i spremamo ga kao rezervu
 6. Počinjemo postavljati skupljače cvjetnog polena
 7. U slučaju da dođe do prekida paše zbog lošeg vremena vršimo stimulativno prihranjivanje
 8. Voćnu pašu koristimo za izgradnju novih saća dodavanjem satnih osnova
 9. Sva preostala slabija društva pripajamo jačim ili ih odvajamo u pripremljene nukleuse
 10. Kao preventivnu borbu protiv varoe dodavanjem okvira građevnjaka
 11. Kontrolišemo zdravstveno stanje pčela i po potrebi poduzimamo odgovarajuće mjere
 12. Uređenje / čišćenje okoliša pčelinjaka i sadnja biljaka
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI