Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVoće i povrće na pijacama puno pesticida

Voće i povrće na pijacama puno pesticida

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji nepisano pravilo da su namirnice koje kupujemo na pijaci mnogo zdravije i manje prskane od onih koje možemo kupiti u prodavnici.
Međutim, nije baš uvijek tako!

Nedozvoljene količine pesticida i nitrata u voću i povrću ne mogu se vidjeti golim okom, ali postoje načini da provjerite da li kupujete organske proizvode!

Ruska poljoprivredna inspekcija “Rosseljhoznadzor” otkrila je da je 10 odsto kontrolisanog uvezenog voća i povrća nezdravo i da je poreklom iz Srbije i Moldavije. Među tim proizvodima, kako su naveli, ima najviše jabuka i jagoda.

Nakon što je utvrđeno da je izvozno voće koje je prošlo kontrolu domaćih organa i institucija zemlje uvoznika otrovno, postavlja se pitanje koliko su onda zdravi poljoprivredni proizvodi u ponudi na pijacama.

Nedozvoljene količine pesticida i nitrata u voću i povrću ne mogu se vidjeti golim okom, ali u asocijaciji poljoprivrednika imaju ipak savet za kupce.

  • Ono što je na oko lijepo ne mora da znači da je zdravo. Recimo, jabuka koja ima crva ili rupicu sigurno nije otrovna. Takođe, sitnije jagode su zdravije od krupnijih.

Prema uputstvima organizacije Serbia Organica, organski proizvod (povrće i voće) nije lako razlikovati od konvencinalno uzgajane.

Štaviše, organske poljoprivredne proizvode najčešće ne možete da razlikujete vizuelno. Crvljive jabuke i kvrgavo voće je česta zabluda potrošača koju neretko plasiraju i neki poljoprivredni proizvodjači. Takvi proizvodi uglavnom nemaju veze sa organskim proizvodima već bi se prije moglo reći da su to zapušteni, a u najgorem slučaju i pogrešno tretirani proizvodi (u pogrešno vrijeme i/ ili sa pogrešnim pesticidima kao i neadekvatnim dozama).

Organski proizvodi često izgledaju reprezentativno (veličina, boja) mada to zavisi od mnogih drugih uslova (sortimenta, prirodnih i klimatskih uslova itd), a miris i ukus su im često intezivniji

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...