Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoŠta je mitarenje i kako možete pomoći svojim pilićima?

Šta je mitarenje i kako možete pomoći svojim pilićima?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mitarenje je prirodan proces u kome pilići i kokoške gube perje. Evo šta se dešava, kao i nekoliko načina da pomognete pticama da prođu kroz ovaj neugodan proces.

Većina vlasnika pilića zna kada njihovo jato ulazi u mitarenje. To je zanimljiv, ali prirodan proces koji takođe može biti veoma stresan za životinje.

Ptice se mitare i to je prirodna jesenja pojava, sezonska promjena, diktirana svjetlošću, u kojoj osipaju staro perje i izrasta im novo. Njihova gola koža čini ih ranjivim. A pošto se perje sastoji od 85 procenata proteina, a proizvodnja perja postavlja velike zahtjeve za energiju i zalihe hranljivih materija, proizvodnja jaja opada ili se potpuno zaustavlja dok se mitarenje ne završi, obično unutar 4 do 12 nedelja. To znači da za one kojima su kokoške u dvorištu proizvodnja jaja je najvjerovatnije na čekanju.

Šta je mitarenje?

Jednostavno rečeno, mitarenje je fiziološki proces koji se javlja kod vrsta ptica gdje one mitare i zamenjuju svoje perje. Mitarenje se uglavnom reguliše različitim hormonskim promjenama u tijelu i obično uključuje period kada reproduktivni sistem prestaje.

Tokom ovog vremena, ptice obično gube i ponovo izrastu svoje perje u gradijentu. Prvo gube od unutrašnjeg do krajnjeg spoljašnjeg perja.

Zašto se ptice mitare?

Glavni razlog zbog kojeg se ptice mitare je da im perje dobro funkcioniše.

Perje igra veoma dinamičnu ulogu u životu kokoške. Ono:

  • pomaže u regulisanju temperature;
  • štiti ptice od ogrebotina, rana i kanibalizma;
  • koristi se za komunikaciju i privlačenje partnera; i
  • perje je pokazatelj zdravlja ptice.

Istraživanja su pokazala da mitarenje može biti korisno za zdravlje pilića i poboljšati kvalitet jaja. Pokazalo se da linjanje izazvano fotoperiodom povećava sposobnost života kokošaka nosilja (Brake i Thakton, 1982) i poboljšava proizvodnju jaja i kvalitet jaja (Koelkebeck i Anderson, 2007).

Smanjenje ili pauziranje proizvodnje jaja daje reproduktivnom traktu kokoši vrijeme da se podmladi, što rezultira jačim jajima i boljom proizvodnjom. Osim toga, bez mitarenja, nedostatak perja kod ptice bi doveo do lošeg perja, što je povezano sa strahom i stresom i pilićima.

Kada se javlja mitarenje?

Ptičje vrste se obično mitare u bilo koje vrijeme kada im je potrebno zdravo perje, kao što je sezona parenja, zima ili migracija. Godišnje doba kada se mitarenje javlja može pomoći da se utvrdi da li je više povezano sa prirodnim linjanjem ili se može pripisati stresu navodi se na Hobby Farms.

Prirodno mitarenje kod pilića se javlja sezonski, tokom jeseni, gde je primarni okidač smanjenje dužine dana. Ovo smanjenje dužine dana mijenja cirkadijalni ritam ptice, što pokreće razne fiziološke procese kao što su smanjena reproduktivna funkcija i upravo mitarenje perja. Kod ptica selica to bi povećalo tov i izazvalo neki nemir. Sa druge strane, u proljeće, kada se dužina dana produži, reproduktivni trakt povećava proizvodnju jaja i stoga obično ne vidimo da se pilići mitare.

Dakle, postoji jaka veza između mitarenja, dužine dana i proizvodnje jaja. U stvari, patke i kokoške koje su sterilisane imaju tendenciju da ostanu u produženom stanju mitarenja. Međutim, kada se dodaju polni hormoni, mitarenje prestaje.

Nedostatak polaganja jaja i dobrovoljna anoreksija dovode do osipanja i zamjene perja, što sugeriše da kokoške koje legu jaja mogu takođe doživeti mitarenje. Kada se pilići izlegu, kokoš će nastaviti da jede i pije, a njeno perje će ponovo izrasti.

Mitarenje uzrokovano stresom koje se javlja u drugim periodima godine može biti povezano sa neadekvatnim unosom hranljivih materija ili teškim stresom. Mitarenje se takođe može izazvati ograničenjem vode i hrane, zbog čega možemo videti malo linjanja tokom ljeta.

Podržite svoje jato tokom njihovog godišnjeg linjanja sledećim savjetima.

Više proteina

Hranite kokoške sa više proteina, posebno izvora bogatih cisteinom. Perje se sastoji od oko 80 procenata proteina i predstavlja oko 3 do 6 procenata ukupne telesne težine pilića.

Proteini su napravljeni od gradivnih blokova poznatih kao aminokiseline. Cistein je obično najograničenija aminokiselina tokom sinteze perja, tako da suplementacija može pomoći da se ubrza ponovni rast perja. Cistein je takođe važan jer formira veze unutar perja koje ih čine izdržljivim i otpornim na habanje.

Podržite varenje i imunitet

Tipično, problemi sa kvalitetom perja u bilo koje doba godine su često rezultat loše ishrane ili neiskorišćenosti hranljivih materija. Ključno je osigurati da pilići koji su u fazi mitarenja mogu probaviti i apsorbovati hranljive materije koje su im potrebne za ponovni rast perja.

Takođe se pokazalo da mitarenje potiskuje imuni sistem kod pilića i povezano je sa porastom patogenih bakterija, kao što je salmonela. Snabdevanje ptica suplemenatima koji jačaju imuni sistem i podržavaju digestivni trakt može osigurati to da one ostanu zdrave tokom ovog stresnog perioda.

Udobnost je ključna

Učinite im okruženje udobnim i smanjite njihov stres. Tokom ponovnog rasta perja, koža pilića postaje osetljivija. Ova osetljivost obično dostiže vrhunac 8 do 11 dana nakon početka mitarenja. Pored toga, mitarenje je vrijeme kada su kokoške ranjivije i, kod nekih rasa, to može dovesti do više agresije i stresa.

Možemo pomoći u smanjenju stresa tako što ćemo minimizirati rukovanje tokom mitarenja kako bismo pomogli u ograničavanju povreda i nelagodnosti, i nastavljajući da pružamo negu kao što je nuđenje svježe vode i hrane čak i ako ne konzumiraju mnogo. Osim toga, ako primijetite da je kokoška koja se mitari povređena, izolovanje od jata može pomoći u sprječavanju daljih povreda.

Nadamo se da ste uz ove informacije spremniji i bolje opremljeni da podržite vaše piliće i kokoške kako bi bili revitalizovani i snažniji u narednim mesecima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI