Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUzgoj lavande - Savjeti za sigurne prinose!

Uzgoj lavande – Savjeti za sigurne prinose!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj lavande odnosno kultivara Budrovke – lavandina veoma su pogodni topliji sunčani položaji jugoistočnih i jugozapadnih ekspozicija brežuljkastih terena.

Svjetlost je jako važan činilac. Pri nedovoljnoj svjetlosti cvjetanje stagnira, a time se znatno smanjuje sadržaj eteričnog ulja u cvatu te količina estera sadržana u eteričnom ulju. O izloženosti suncu izravno ovisi kvalitet i kvantiteta eteričnog ulja. Oblačno vrijeme može uticati na smanjenje količine eteričnog ulja za 30-50 %, a količine estera u ulju mogu se smanjiti i za 20-30 %.

Osim u mediteranskom području lavanda se uspješno uzgaja i u kontinentalnim krajevima, na nadmorskoj visini do 1200 m. Svakako treba obratiti pažnju na kasne proljetne mrazove koji mogu uništiti mlade biljčice. Kultivar Budrovka može podnijeti temperature i do -20 ºC, a uspjeva na pjeskovitim ili šljunčanim tlima. Pogodna su i glinasto-humusna tla na krečnjacima ili kalcitnim stijenama. Važno je istaknuti da lavandin ne podnosi kisela i vlažna zemljišta, na parceli se ne smije zadržavati površinska voda, a pogubna je i visoka razina podzemne vode. Optimalna pH vrijednost tla za uzgoj Budrovke trebala bi se kretati između 6,5 i 7,5.

Ako su tla kisela, mogu se popraviti dodavanjem vapna, komposta i pepela. Pri uzgoju kultivara Budrovke – lavandina najveći su problem korovi. U ekološkom uzgoju upotreba herbicida nije dopuštena, a u konvencionalnom uzgoju herbicide je potrebno aplicirati u maju ili junu te u avgustu između redova nasada. Ako se planira uzgoj lavande na zakorovljenim terenima, potrebno ih je godinu dana prije podizanja nasada obrađivati kao crni ugar. U cilju borbe protiv korova preporučuje se pri sadnji lavandina uporaba crnog PE filma širine 120 cm i izrada gredica. Istovremeno s polaganjem PE filma postavlja se i sistem za navodnjavanje kapanjem.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI