Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako se koriste eterična ulja u borbi sa glavoboljom?

Kako se koriste eterična ulja u borbi sa glavoboljom?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Eterično ulje grejpfruta smanjuje bol i odličan je diuretik, a ulja lavande i ruzmarina utiču na bol, uz manji osjećaj depresije i razdražljivosti. Kako se koriste eterična ulja u borbi sa glavoboljom pročitajte u nastavku teksta.

Eterična ulja mogu da pomognu da se ublaže ponekad nesnosne glavobolje. U zavisnosti od toga koji tip glavobolje vas muči i kakav je intenzitet bola, možda možete i da izbjegnete upotrebu analgetika. Uz to, neka od eteričnih ulja mogu da doprinesu da lakše zaspite, a neka da vam povećaju budnost i koncentraciju. Zbog toga je važno upoznati se sa pojedinačnim karakteristikama, prednostima, ali i kontraindikacijama.

Kako se koriste eterična ulja u borbi sa glavoboljom

Neka su umirujuća, poput tamjanovog

Prepoznatljiv miris tamjana opušta, podiže energiju, a po predanju, čisti prostore od loših energetskih uticaja. Idealno je i za meditaciju i jogu. Djeluje sedativno, utiče na bol u glavi, pomaže kod depresivnog raspoloženja i nesanice.

Pročitajte: Kako se pravi macerat od lavande?

Kod večernjih i noćnih glavobolja

Eterično ulje lavande, takođe, djeluje umirujuće i protiv bolova. Zbog toga se preporučuje osobama koje imaju večernje ili noćne glavobolje. Lavanda sadrži dosta linalin-acetata, što utiče da, pored umirujućih, posjeduje i veoma važne kod glavobolje, analgetske osobine. U tom slučaju, možda ćete moći da izbjegnete upotrebu lijekova. Ulje ruzmarina je izuzetno aromatično, dobar je inhibitor bola, a uz to odlično utiče na kožu. Čisti je, osvježava, hidrira i smanjuje oksidantni stres. Ruzmarinovo eterično ulje je blagotvorno i za kosu, jača je i sprečava pojavu peruti, uz jači sjaj i volumen.

Najefikasnije ulje protiv sinusnih glavobolja

U eteričnom ulju eukaliptusa nalaze se velike količine cineola koji ga čiji jednim od najmoćnijih preparata u svijetu aromaterapije. Zahvaljujući antizapaljenskim osobinama i svojstvu da pročišćava, eukaliptusovo ulje spada u najjače preparate protiv glavobolje koje izaziva sinusitis (upala sinusa).

Pored utrljavanja u sljepoočnice, izuzetno je djelotvorno i inhalirati se i udisati paru od vrele vode i nekoliko kapi ovog ulja. Kod bolova u tijelu pomažu aromatične kupke, kao i masaža uljem eukaliptusa u što višem procentu.

Pročitajte: Ljekovite biljke morate da imate u kući, one pomažu u svakoj situaciji

Grejpfrut smiruje i smanjuje bol

Grejpfrut ima intenzivnu, slatkasto-kiselu aromu, a posebno efikasno se pokazao u slučajevima psihosomatskih glavobolja. Uz to, utiče na smirivanje i opuštanje kod stresnih situacija, kao i kod intenzivnih glavobolja. Ako ste frustrirani, ljuti, bijesni, iznervirani ili ne možete da se smirite zbog neke stresne situacije, probajte upravo ovo eterično ulje. Utiče na bol tako što „bistri um” i daje dovoljno strpljenja dok čekamo da bol prođe. Takođe, eterično ulje grejp­fruta je dobar diu­retik i „čistač” organizma i masnoća.

Kako koristiti ulja i izbjeći kontraindikacije

Eterična ulja u slučaju glavobolje najefikasnija su kada po dvije ili tri kapi nježno utrljate u sljepoočnice. Uz to, efekat je dobar i ako se uma­siraju u regiju čela ili vratne kič­me. Slijede inhalacija i udi­sanje sa komadića vate ili gaze. Kupke su takođe preporučljive, ali vodite računa da eterična ulja koja umiruju mogu da vas uspavaju dok se kupate.

Eterično ulje nane obavezno kombinujte sa nekim biljnim

Pored efektivnog uticaja na bol usljed glavobolje, nana je poznata kao odličan antiseptik koji djeluje na zapaljenja. To joj omogućavaju sastojci: mentol, menton i cineol. Eterično ulje nane je i dobar digestiv, sa stimula­tiv­nim uticajem na cirkulaciju i respiratorni trakt.

Najveći efe­kat postiže se i uz najbez­bjed­niji način za upotrebu – in­hlaciju. Naravno, i ovo etarsko ulje možete u malim količina­ma utrljati u sljepo­oč­nice, uz blago masiranje. Ako ga uno­site topikalno, obavezno ga razblažite nekim biljnim uljem – na dva ili najviše tri kapi etarskog ulja nane dodajte najviše desetak biljnog ulja po izboru.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI