Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoUticaj visokih temperatura i suše na oplodnju i prinos kukuruza

Uticaj visokih temperatura i suše na oplodnju i prinos kukuruza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U poslednjih nekoliko godina  klimatske promjene značajno utiču na biljnu proizvodnju, zime su blage, često i bez značajnog snježnog pokrivača, a ljeta su praćena sušom i visokom temperaturom. Tako da se i ovog ljeta suočavamo sa brojnim problemima u biljnoj proizvodnji.

Na kukuruz kao jednu od najzastupljenijih ratarskih kultura, koja je otporna na visoke temperature ovogodišnja suša i visoke temperature će ostaviti velike posledice po prinos. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta, hibrida, vremena sjetve, primjenjene agrotehnike i navodnjavanja stanje kukruruza je šaroliko. Na šljunkovitim zemljištima koja ne zadržavaju vlagu usjevi su najugroženiji, za razliku od usjeva na težem i glinovitom zemljištu i gdje nije izvršeno redukovano đubrenje.

Pročitajte: Bolesti pšenice i kukurza

Iako je otoran na visoke temperature, temperature iznad 35 °S i niska relativna vlažnost vazduha u vrijeme cvjetanja i oplodnje ošetećuju polenova zrna, što smanjuje oplodnju, pa tako i sam prinos. Optimalna temperatura u fazi formiranja, nalijevanja zrna i sazrijevanja su od  22-23 °S, a na području Lijevče polja temeperature su bile iznad višegodišnjeg prosjeka, te su u julu dostizale i do 40 °S.

Pored visoke temperture u najkritičnijim fazama razvoja kukuruza imamo i nedostatak padavina. Kukuruzu je u toku vegetacionog perioda od aprila do septembra potrebno od 500-600 litara padavina, a u zavisno od lokaliteta u periodu od aprila do kraja jula na području Lijevča polja bilo je u prosjeku oko 250 litara padavina.

Pročitajte: Kukuruzna svila: Prirodni ljekoviti čaj /RECEPT/

Posledice nepovoljnih uslova razvoja su nerazvijeni klipovi, nedostatak oplodnje i nalivenosti zrna, a u ovako izrazito sušnim uslovima veća je i mogućnost pojave gljivičnih oboljenja zrna. Pojedini proizvođači znajući da zrno sadrži najviše hranjivih materija i što udio zrna treba da bude preko 40 % za kvalitetnu silažu  ipak vrše siliranje kukuruza kako bi bar iskoristili zelenu masu za spremanje silaže.

Poljoprivredni proizvođači koji su primjenili punu agrotehniku i koji posjeduju sisteme za navodnjavanje mogu očekivati nešto veći prinos za razliku od kukuruza koji se ne navodnjava.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI