Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUskoro početak rada stočnog groblja na Manjači - Banjaluka prva u BiH...

Uskoro početak rada stočnog groblja na Manjači – Banjaluka prva u BiH rješava zbrinjavanja životinjskog otpada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Do kraja ove godine, na Manjači će početi rad stočno groblje, čime će biti riješen višegodišnji problem sa zbrinjavanjem životinjskog otpada.
Prema najavama iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, stočno groblje locirano je na Manjači, odnosno na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na kojoj se ukopavanje životinjskog otpada odvijalo i do sada, ali na nepropisan način, uz nepostojanje osnovnih sanitarno-tehničkih uslova koje bi stočno groblje trebalo da ispunjava, navodi se na sajtu Grada Banjaluka.
Izgradnjom ovog groblja, Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u RS i BiH koja će na kvalitetan način riješiti pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uslova za brigu o životinjama. Ovdje će biti obavljani ukopi uginulih ili eutanazarinih životinja – ističe Draško Ilić, direktor Centra.
Izgradnja groblja, na površini od 10.000 kvadratnih metara, privodi se kraju, i, kako najavljuje Ilić, trebalo bi da bude u funkciji do kraja ove godine.
– Ovo je veoma zahtijevan i ozbiljan projekat i mi ga pripremamo skoro dvije godine. Uredili smo lokalitet na kojem bi uskoro trebalo da počnu prvi ukopi životinja, a to je podrazumijevalo mnogo pripremnih radnji. Postavljena je ograda groblja sa izgrađenom kontrolisanom kapijom, izgrađen je put u dužini od 1.200 m do stočnog groblja, a ugradićemo i video nadzor. Takođe, dužni smo da ispoštujemo sve ekološke standarde pa je izrađena dezobarijera te iskopani kanali za odvođenje otpadnih voda – objašnjava Ilić.
Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman, naglašava da će životinje biti ukopavane uz nadzor veterinarskih inspektora i propisanu proceduru. On ističe da je u cijelom procesu veoma značajna uloge buduće higijeničarske službe.
Higijeničarska služba će biti u potpuniosti opremeljena kako bi mogla da izvrašava ove odgovorene zadatke. Njihov zadatak će biti da uginulu ili bolesnu životinju, pod veterinasrskim nadzorom, transportuju do stočnog groblja i da se tu izvrši ukop ili eutanazija – kaže Kecman.
Izgradnjom stočnog groblja, ujedno će biti riješen problem sa sahranjivanjem uginulih kućnih ljubimaca. Naime, u izdvojenom dijelu groblja biće smještene parcele za ukop kućnih ljubimaca, gdje će građani, takođe uz propisanu procedutu, moći sahraniti svog kućnog ljubimca
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI