Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaStojan Miladinović BILJEM spasao suprugu - Rastavićem izliječio PETNI TRN

Stojan Miladinović BILJEM spasao suprugu – Rastavićem izliječio PETNI TRN

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Recepti za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, jačanje želuca, dobru probavu, protiv čireva i gnojnih rana.

Stojan Miladinović (69) iz Beograda, više od 40 godina posvetio je izučavanju fitoterapije, a prvim tajnama trava u detinjstvu su ga učile majka Dragoslava i baka Vukosava u selu Vezičevo u podnožju Homoljskih planina, gdje je rođen.

Utkana je u njegovu dušu sva ljepota netaknute prirode, pa je tako, praveći ljekovite preparate, svojevremeno pomogao i supruzi Radi, koja je bila na korak od neizvesne i skupe operacije.

– Iako nije bilo teško oboljenje, osećala je jake bolove u predjelu pete na tabanima.

Nije mogla ni na nogu da stane. Ljekar je rekao da se radi o petnom trnu, oboljenju izazvanom izmeštanjem kalcijuma na kosti koja se formira na donjoj strani pete. To može biti malo koštano ispupčenje ili skup sitnih izraslina nepravilnog oblika. Objasnili su ljekari da može da se uradi hiruški zahvat, ali da nema garancije da se neće ponovo pojaviti – kaže Miladinović za “Bilje i zdravlje”.

Stojan je rješenje pronašao u rastaviću, od koga je napravio parni (vrući) oblog. Uzeo je pregršt rastavića i stavio u sito, iznad posude sa kipućom vodom. Kada je biljka omekšala, još vruću je umotao u pamučnu tkaninu i kao oblog stavio supruzi na bolno mjesto. Pravilo je da se drži tokom noći, a ujutro stiže olakšanje. Za nekoliko dana bol je potpuno nestao i žena je mogla normalno da hoda.

– Poslije toga mi se javilo više ljudi sa istim problemom i svi su se na isti način oslobodili petnog trna. Inače, meleme sam pravio za prijatelje koji su imali problema sa ispucalim petama, zanokticama, ekcemom, potkožnim bubuljicama. Pravio sam i losione za čišćenje lica, za poslije brijanje, protiv ujeda pčela i komaraca, razne maske za lice i kreme. Nisam komercijalizovao bilje i tu se ne može ostvariti profit ako imate pošten odnos prema bilju i ljudima. Ovo je moj hobi i želim da pomognem savjetom i iskustvom – kaže Stojan.

Iz ljubavi prema bilju i prirodi, Stojan je sa suprugom na imanju kod Svilajnca posadio više od 50 stabala oraha i toliko drugih voćaka. Ljubav se djeli, pa on nesebično ukazuje da će i sada, kada mu orah unosi Božićnu radost u dom, svoje recepture podeliti našim čitaocima.

Kaže da se od oraha za lijek lišće skuplja u proljeće, nezreo plod u junu, a zreo u jesen.

– Čaj od mladog osušenog lišća oraha koristi se uz med za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, jačanje želuca, dobru probavu, protiv čireva, gnojnih rana. Za čaj se uzima 10g osušenog ili 50g svežeg lišća na pola litra vode. Lišće preliti, pet minuta kuvati i piti dvije do tri šoljice dnevno. Koristi se i kao dodatak vodi za kupanje – kaže Miladinović.

Od zelenih oraha pravi se orahova rakija koja pročišćava želudac, jetru i krv, a odlično je sredstvo za razrjeđivanje krvi.

Rakija od oraha se lako pravi: 20 zelenih oraha iseče se na četvrtine i stavi se u flašu sa širokim grlićem, pa se preliju litrom rakije tako da ih rakija prekrije sa dva do tri prsta. Dobro zatvorenu flašu tri nedelje držati na suncu ili na toplom mjestu. Poslije tog vremena tečnost procjediti i po potrebi uzimati po jednu kašičicu.

Izvor: Bilje i zdravlje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI