Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUskoro kreće sezona omiljenih petunija, otkrivamo kako da budu još raskošnije

Uskoro kreće sezona omiljenih petunija, otkrivamo kako da budu još raskošnije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najbolja stvar koju možete napraviti za svoj cvjetnjak, u vrtu ili na balkonu, sadnja je cvjetnih vrsta koje se tokom proljeća i ljeta izmijenjuju sve do kasne jeseni. Jedna od najomiljenijih i najprisutnijih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama je petunija.

Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i uz to garantuje veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte makazama.

Jednogodišnjih je to biljaka zeljastih, razgranatih stabljika na kojima se nalaze naizmjenični ovalni listovi zelene boje. Često je njihov miris okarakterisan kao neugodan. Uprkos tome atraktivnosti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji osim jedne boje mogu biti i u više boja.

Pročitajte: Unesite život na balkon ovim prekrasnim cvjetovima i započnite proljetnu sezonu

Osim toga, njenoj popularnosti pogoduje i dugo razdoblje cvjetanja od kraja proljeća, ljeti i sve do jeseni. Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm. Kako bi se razvili razgranati primjerci, mladim se biljkama režu vrhovi. Cvjetanje možemo produžiti do prvih mrazova redovnim uklanjanjem ocvalih cvjetova.

Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvjetati (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika njenih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od maja do oktobra.

Pročitajte: DA BI SURFINIJE CVJETALE DO OKTOBRA, POTREBNO JE DA IH ZALIVATE NA POSEBAN NAČIN

Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju u po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonkolikih pa do posve otvorenih; jednostrukih i višestrukih te po mirisu – neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, no to je posve druga vrsta. Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko pravila da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantuje veći uspjeh.

Najvažniji savjeti za bujno i dugo cvjetanje petunija

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati. Redovno odstranjujte uvenule i osušene dijelove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi. Bitno je redovno i obilno zalijevanje i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta, jer može požutjeti.

I na kraju, prihranjujte ih đubrivima na bazi fosfora i kalcijuma i to jednom u dvije sedmice te pazite da saksije imaju odvod suvišne tečnosti tj. da budu dobro drenirane. Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne vaši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojom ćete preventivno tretirati cvijet.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI