Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUređen močvarni kompleks "Tišina i Odmut" na sjeveru BiH - Uskoro i...

Uređen močvarni kompleks “Tišina i Odmut” na sjeveru BiH – Uskoro i uzgoj stoke na ekološki održiv način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na području kompleksa “Tišina i Odmut” uz rijeku Savu koji pripada opštinama Šamac u Republici Srpskoj i Domaljevac u Federaciji BiH krčen je korov na zapuštenim parcelama i formirani vlažni pašnjaci na kojima će se uzgajati stoka na ekološki održiv način kako bi se obnovio i zaštitio travnati ekosistemi ovog područja.

Radovi se realizuju u okviru projekta “Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut”, a sprovode ga udruženja Naše ptice i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka, uz pomoć fondacije Evronatur iz Njemačke.

Radove je izvodilo preduzeće “Ušće Bosne” iz Šamca, a u ručnom uklanjanju otpada i korova učestvovali su i volonteri Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka i Opštine Šamac.

Iz ovog društva saopšteno je da je Opština Domaljevac ustupila na korištenje površinu od četiri hektara za ovaj projekat koji podržava i Opština Šamac.

Kroz projekat je izabrano domaćinstvo povratnika iz Grebnica Slavka Blažanovića koje će dobiti donaciju opreme, radova uređenja, materijala i stoke.

Koordinator projekta Jovica Sjeničić kaže da je nakon što je područje “Tišina i Odmut” proglašeno za zaštićeno, cilj je da se obnove ekosistemi, te poboljša i razvije ovo područje na način da ono služi za djelatnosti koje ne štete prirodi, u ovom slučaju slobodna ispaša na vlažnim travnjacima koji su važni za očuvanje biološke raznovrnosti.

– Boravak krupnih preživara obnavlja autohtonu floru i faunu ovih područja, a tradicionalne rase stoke koje namjeravamo pustiti na ispašu najbolje su prilagođene ovim uslovima – rekao je Sjeničić.

Predstavnik opštine Domaljevac Miroslav Lucić naveo je da je područje zapušteno i ugroženo.

– Zapušteni ekosistemi, odliv stanovništva, nema razvijenog turizma ni posjeta, mnogo stranih invazivnih vrsta koje osvajaju područje, ima zagađivanja otpadom, neke pošvrine su minirane – rekao je Lucić.

Prema njegovim riječima, riječ je o prvom projektu kojim se ulažu sredstva u obnovu prirode i razvoj ovog područja pomažući ujedno i lokalnoj zajednici.

Tišina i Odmut su močvare/bare uz Savu između Šamca i Domaljevca i u 2019. godini su proglašene zaštićenim prirodnim područjem na teritoriji u Republici Srpskoj.

Područje je važno za zaštitu jer je posljednja prava močvara uz Savu u BiH i stanište brojnim vrstama koje se štite po EU direktivama u Evropi, pretežno za močvarne vrste ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca, kao i vodene biljke, navodi se u saopštenju.

Izvor: GlasSrpske

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI